Voi incerca mai jos sa scriu cateva randuri din experienta mea expozitionala, iar daca aveti si voi completari, va rog sa o faceti. Vom invata impreuna ce inseamna sa fii un handler profesionist.
1. Bine-nteles, cel mai important e sa ai un caine care sa stie sa mearga frumos in lesa, pe stanga. Aceasta prima faza incepe de cand cainele e mic, in jur de 3 luni, prin dresajul de baza. Prin recompensa si multa lauda, se poate ajunge la un rezultat multumitor in cateva saptamani (asta insemnand macar 10 minute pe zi).
2. Socializarea catelului. Pentru ca in expozitie se doreste un caine calm, sociabil, care sa accepte sa fie atins in zone intime
3. Conduita handlerului. Un handler are de castigat daca stie cum sa alerge pe langa caine, sa stea drept, sa adopte o postura eleganta care sa denote siguranta de sine. Nu trebuie sa tragi de caine (mai ales daca sunt respectate primele doua puncte), nu trebuie sa fluturi din maini in toate directiile si nu arunci picioarele inainte ca si cum te-ai pregati sa sari cu prajina. Eu am avut noroc sa cunosc in Cluj unul dintre cei mai titrati handleri din Romania, am stat pe langa el si am incercat sa-l copiez. Unde nu am stiut, m-a ajutat. Uneori chiar statea pe marginea ringului si imi corecta miscarile.
4. Cel mai important, vestimentatia. Mi-aduc aminte de cate ori am gafat la primele mele expozitii (cand Barac nici nu era nascut sau macar in plan) unde m-am dus in pantaloni de camuflaj si tricouri negre.
Vestimentatia recomandata e in functie de caine. Daca ai un caine intr-o singura culoare, te imbraci in culori de contrast, astfel ca nuanta cainelui sa nu se confunde cu a ta (albastru, negru, maro). Daca e negru, hainele ar trebui sa fie albe, rosii, galbene. Iar daca e alb-negru recomandat e sa nu ai nicio culoare a cainelui, fiind acceptate bleu, rosu, portocaliu, astfel contrastul sa fie clar iar conturul cainelui sa se distinga foarte bine.
De ce e importanta vestimentatia? Pentru ca multi handleri triseaza si incearca sa ascunda mici defecte ale cainilor cu postura proasta (spate inseuat, picioare un pic strambe etc), bine-nteles, daca stiu cum sa tina cainele in fata lor, ochiul poate fi foarte usor pacalit.
Va urma...