Ce sunt căpuşele ?

Post Reply
Oliviu Secara
Site Admin

Ce sunt căpuşele ?

Căpuşele sunt paraziţi externi cu corpul oval şi turtit de dimensiuni diferite (3-18 mm). Culoarea variază în funcţie de stadiul de hrănire de la galben până la roşu-brun. Femelele sunt hematofage (se hrănesc cu sânge) şi atacă animalele pt. a se hrăni. După hrănire îşi triplează volumul. Pot depune 2.000-20.000 ouă sub formă de grămezi, pe sol, în locuri ferite (umbră, sub frunze, zidărie, iarbă etc.). Au un rol deosebit în transmiterea mai multor boli (la animale şi oameni), reprezentând principalul vector al acestora.
EA5BFB4E-6721-40D8-9D3F-0D03EBDCC49C.jpeg
Image

Image

Image

Care sunt bolile transmise de căpuşe ?

Căpuşele pot provoca o iritaţie sau o infecţie a pielii la locul muşcăturii, dar mai grav, sunt rezervori şi transmiţători de agenţi patogeni. Căpuşele transmit o varietate de microorganisme care pot determina îmbolnăvire, cum ar fi protozoare, bacterii şi virusuri.

Image

Image

Image

Image

Unde şi când se găsesc căpuşele ?

Căpuşele se găsesc peste tot şi reprezintă o problemă din ce în ce mai mare din cauza modificărilor climatice, a vegetaţiei şi câinilor fără stăpân. Căpuşele se găsesc în mod obişnuit în vegetaţie înaltă, tufişuri, iarbă, etc., dar şi în casă sau în cuşca câinelui, unde îşi pot depune ouăle în lemnărie, în crăpăturile zidului etc.
- informaţii Scalibor

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
RalucaElena

Experienta proprie cu Cezar. El mereu a fost protejat, poate chiar blindat.. Însă, acum 2 ani, l-am protejat numai cu Foresto. Ș-am ieșit la plimbare, la câmp, era martie, cam asa ceva. Totul ok, cățel fericit.
La 3 zile după, eram cu el în perfuzii pe la București la clinici și spitale, a fost horror. Bun, a trecut peste. Am avut hepatoprotectoare multa vreme, a fost ok.
Anul ăsta am AVUT Foresto și Advantix. Am găsit 3 căpușe pe el după ieșire dar nu m-am panicat pentru ca am zis ca nah, nu pot avea eu atâta ghinion. Și am avut!!
Iar a făcut babesioza. De atunci nu a mai ieșit din curte si nu mai vreau sa îl scot pentru ca ma tem ca s-a sensibilizat.
Acum avem Foresto și Bravecto, în curte nu avem probleme, e ok. Are spațiu cât vrea el e șef, e un câine răsfățat care nu a stat închis sau legat în viata lui.
Momentan nu ma încumet sa îl scot, ma tem, poate după ce mai trece vara..
Așa că, protejați blanosii. Mai bine dați 300 lei și nu 3000 lei 🤯

Ochii animalelor au puterea de a vorbi o limbă minunată.
Oliviu Secara
Site Admin

Mă bucur că Cezar a fost diagnosticat la timp și că a supraviețuit în urma a doua episoade de babesioză.
Dacă zonele pe unde mergeți frecvent sunt infestate masiv cu diverși paraziți îți recomand Bravecto sa folosești în continuare cu încredere, mai ales în sezonul cald când căpușele sunt mai active. Folosit foarte mult timp însă, poate avea efecte nedorite asupra ficatului.
La Bravecto teoretic, datorită efectului repelent, căpușa dacă ajunge pe corp încearcă sa plece și nu mai mușcă. Din punctul meu de vedere nu ar mai trebui să te îngrijorezi acum și să circuli pe oriunde vrei împreună cu Cezar.

Chiar asa costisitor e un tratament pentru vindecarea babesiozei în București? >3000 lei?
Mai ții minte ce protocol de tratament i s-a aplicat?

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
RalucaElena

Noi locuim la 45 km de București, într-o comuna. Medicul de aici l-a perfuzat 2 zile, prima zi cu vitamine, a doua zi cu "antidot" si a treia zi vitamine, plus antibiotic. Nu a fost ok asa ca am zburat la Ilioara, în București. Nu mai știu ce i-au făcut. Era și plin de practicanți acolo, toată lumea era calare pe Cezar, bietul de el era o leguma. 5 zile am făcut drumul asta, deoarece nu am vrut sa îl internez. Da, 3000 am plătit. I s-au făcut și analize inclusiv testul de babesioza și 3dx. Au aia niște preturi...

Ochii animalelor au puterea de a vorbi o limbă minunată.
Ioana Corb

Azi a fost diagnosticat și Athos al meu cu babesioza. Nu știam de ce era așa bleg de ieri. Am crezut că nu i-a picat bine ceva mâncare. Azi dimineață parcă și mai bleg. Eu nu m-am prea agitat, dar soțul a insistat sa-l ducem undeva. Am ajuns la o clinică în Oradea unde i s-au făcut analize de sânge, care au ieșit rău, unele chiar foarte rău. A primit tratament, acum așteptăm să vedem ce se întâmplă. Am primit și noi acel "antidot". Pe mașină spre casă i-a fost foarte rău de la el, dar acum seara pare puțin mai vesel decât azi dimineață. Sper să fim bine, nu are simptome foarte severe (citeam acum pe net și am văzut că poate fi mult mai rău). Sper să evolueze spre bine.

Oliviu Secara
Site Admin

Ioana Corb wrote: Sat Nov 09, 2024 11:11 pm Azi a fost diagnosticat și Athos al meu cu babesioza. Nu știam de ce era așa bleg de ieri. Am crezut că nu i-a picat bine ceva mâncare. Azi dimineață parcă și mai bleg. Eu nu m-am prea agitat, dar soțul a insistat sa-l ducem undeva. Am ajuns la o clinică în Oradea unde i s-au făcut analize de sânge, care au ieșit rău, unele chiar foarte rău. A primit tratament, acum așteptăm să vedem ce se întâmplă. Am primit și noi acel "antidot". Pe mașină spre casă i-a fost foarte rău de la el, dar acum seara pare puțin mai vesel decât azi dimineață. Sper să fim bine, nu are simptome foarte severe (citeam acum pe net și am văzut că poate fi mult mai rău). Sper să evolueze spre bine.
Însănătoșire grabnică! Partea bună e că nu ați așteptat și că ați acționat la observarea primelor suspiciuni de boală; faptul că a fost diagnosticat chiar la începutul suferinței îi dă o șansă în plus .
Babesioza diagnosticată târziu sau netratată e letală în cele mai multe cazuri .
Atenție la deparazitările externe la toți câinii din curte !

Ioana Corb

Și câinii și pisicile sunt deparazitați toți.
Pe de altă parte am o întrebare dacă mă poate ajuta cineva. Mi s-a recomandat să-i dau să mănânce ficat, dar în zapaceala mea nu am întrebat și cât. Știu ca organele în general se dau cu limită în hrana câinilor, dar în acest caz cam cât ar fi recomandat? Are 59 kg.

Oliviu Secara
Site Admin

Ioana Corb wrote: Sun Nov 10, 2024 12:14 am Și câinii și pisicile sunt deparazitați toți.
Pe de altă parte am o întrebare dacă mă poate ajuta cineva. Mi s-a recomandat să-i dau să mănânce ficat, dar în zapaceala mea nu am întrebat și cât. Știu ca organele în general se dau cu limită în hrana câinilor, dar în acest caz cam cât ar fi recomandat? Are 59 kg.
Nu există limită . Poate fi hrănit regulat cu organe sau carne. În principiu 2-3 kg la o masă nu e mult pt un mascul de mioritic .

Ioana Corb

Apropos de deparazitări, inițial Athos era deparazitat cu Bravetco. Apoi am trecut la NexGard. N-am avut probleme, n-am văzut urma de purici sau căpușe pe el. Ultima dată a fost deparazitat cu Frontline Combo pipete, pentru că citisem că Bravetco și celelalte de acest gen afectează în timp ficatul. După cum se vede n-a avut niciun efect. Chiar azi dimineață am găsit o capusa care se înfrupta din câine. Nu știu cu ce-l voi deparazita pe viitor. Sper să fie și alte soluții, n-as vrea să am de ales între babesioza și boli de ficat 🥺

Mihaita Zdrite

Însănătoșire grabnica! 🙏
In momentul de fata bravetco XXL e cea mai buna varianta și sigura, cel puțin pentru mioritic. Și eu am încercat diferite Game cu pipete dar nu și-au făcut efectul.

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Ioana Corb

Mulțumim!
Athos după vizita la urgențe a început să își revină încet-încet. Duminică după-masă deja lătra prin curte iar luni îmi alerga o pisică ce nu vroia să stea la pupat. Aseară am început să ne plimbăm iar. E pe tratament în continuare, weekendul viitor mergem la a doua doză de antidot. Din fericire am trecut ușor peste povestea asta.

Ioana Corb

Athos a făcut și cea de a doua doză și a repetat analizele, care au ieșit mult mai bine. Mai ia antibiotic și curând terminam povestea asta.
Pe mine m-a costat cam 1300 lei tot tratamentul ptr babesioza.

Ioana Corb

Am o problemă de logică. Tocmai am luat Bravetco ptr amândoi câinii. Și mă pune dracu' să citesc prospectul. Pe care scrie ce am atașat în imagini și anume că ptr a muri puricele e nevoie ca acesta să stea atașat de câine 8 ore, iar căpușa 12 ore. După logica mea, una bucată căpușă atașată de una bucată câine timp de 12 ore, are fix 12 ore la dispoziție să infecteze câinele cu orice are ea pe lista de ingrediente - lime, babesioza și ce o mai fi. Mai jos în prospect scrie exact cam acest lucru - practic există toate șansele ca animalul să se infecteze cu tot cu Bravetco. Apropo de ce se scria mai sus, că cu tot cu Bravetco câinele i-a făcut babesioză.
Și acum vine altă întrebare tot de logică: dacă și cu și fără porcăriile astea câinele are șanse să facă babesioză, ptr ce mama naibii dau eu sute de lei pe deparazitarea externă? Adică din ce am explicat mai sus, înțeleg așa: dacă insecta cu pricina nu e purtătoare de boli, câinele scapa, dacă insecta este infectată, infectează și câinele, cu sau fără Bravetco. Practic totul depinde de "dacă e sau nu e infectată căpușa" că practic Bravetco e pură apă de ploaie.
Am mai socotit eu că am avut un câine la un moment dat, pe care nu-l deparazitasem niciodată, a avut sute de căpușe intr-o viață și n-a pățit niciodată nimic. Plus pisici și ce câini am avut de când ma știu, mai ales că mai demult nu deparazita nici naiba câinii. În tot acest timp, mi-a murit un câine de la căpușe și Athos mi-a făcut o dată babesioză. 2 cazuri din mii de căpușe pe care le-au avut animalele mele din toată viata mea. Dacă aveau Bravetco, probabil se întâmpla la fel (?).
Attachments
20250527_202454.jpg
20250527_202518.jpg

Oliviu Secara
Site Admin

Nimeni nu este perfect (încă o dovadă). Logica dvs este ff bună.

Bravecto este un produs bun, dar într-adevăr nici acesta nu garantează 100% protecția împotriva vectorilor care transmit agenții patogeni care produc bolile grave … Bravecto acționează asupra unui spectru larg de acarieni și insecte, dar nu are efect repelent; însă în completare se poate folosi combinația cu zgarda Foresto care are efect repelent timp de aprox 6-7 luni împotriva căpușelor și a puricilor.

Sau dacă zgarda incomodează sau există risc de agățare prin vegetație etc se poate folosi Vectra 3D sau Frontline tri-act pt efectul său repelent însă soluția spot on trebuie administrată lunar pe piele …

Sunt costuri mari, avantaje și dezavantaje pt orice produs .
Aaaaa și încă o chestie, era să uit …NB: nici un produs pt deparazitare internă sau externă nu are randament 100%.
Ps: sunt curios după administrare Bravecto dacă Athos va sta mai bine cu problemele sale dermatologice.
I-ați făcut și o deparazitare internă ? Ar trebui făcută o dată la 3 luni .

Ioana Corb

I-am mai dat Bravetco la început, când l-am adoptat și tot a avut probleme dermatologice. Deparazitarea interna urmează să i-o fac iar.

Oliviu Secara
Site Admin

Babesioza la câini: o boală transmisă de căpușe care pune viața în pericol

Babesioza este una dintre cele mai frecvente și periculoase boli transmise de căpușe la câini. În fiecare sezon cald, medicii veterinari diagnostichează numeroase cazuri, unele ajungând în stare critică dacă tratamentul nu este început rapid. Boala evoluează rapid și afectează în special globulele roșii ale sângelui, ceea ce poate duce la anemie severă și complicații grave.

În acest articol îți explicăm ce este babesioza la câini, cum se transmite, care sunt simptomele și ce trebuie să faci dacă suspectezi că animalul tău de companie este infectat.
https://www.duovet.ro/blog/babesioza-la ... 7yDbz4R8Bg

Post Reply

Return to “Medicale”