Consultare Publică privind definitivarea formei finale a Regulamentului pt un oraș prietenos cu animalele de companie

Legislație, regulamente, formulare, cereri tip, declarații - lămuriri și mod de utilizare
Post Reply
Oliviu Secara
Site Admin

Consultare publică privind promovarea Municipiului Oradea ca oraș prietenos cu animale de companie și reglementarea accesului cu animale de companie în spațiile publice și în spațiile private cu acces public

Primăria Municipiului Oradea supune spre consultare publică Regulamentul privind promovarea Municipiului Oradea ca oraș prietenos cu animalele de companie și reglementarea accesului cu animale de companie în spațiile publice și în spațiile private cu acces public.

Aici poate fi consultat forma Regulamentului aflat în lucru și care acceptă modificări: https://oradea.ro/consultari-publice/co ... e-cu-acce/

Regulamentul are ca obiect stabilirea cadrului normativ pentru utilizarea responsabilă a spațiului urban de către deținătorii de animale de companie, precum și crearea unui echilibru între nevoile acestora și cele ale celorlalți utilizatori ai domeniului public.

Prin prezentul regulament se propune, printre altele, reglementarea accesului cu animale de companie în zonele verzi, în clădirile publice și private cu acces public , în transportul public, instituirea unor reguli clare privind responsabilitatea deținătorilor de animale de companie , dezvoltarea infrastructurii dedicate (zone de plimbare, locuri de joacă pentru câini,etc) și îmbunătățirea modului de gestionare a animalelor fără stăpân, inclusiv prin transformarea adăpostului Grivei într-un centru funcțional de îngrijire, reabilitare și promovare a adopției.

Documentația poate fi consultată:

1. pe site-ul instituției, la secțiunea „Consultări publice”;
2. la sediul Primăriei Municipiului Oradea, Direcția Tehnică, str. Jean Calvin nr. 5, Oradea.
Persoanele interesate pot transmite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare în termen de 30 de zile calendaristice de la data publicării anunțului respectiv pana la data de 22 mai 2026 :

3.prin e-mail la adresa: directia.tehnica@oradea.ro ;
4. prin poștă la adresa: Piața Unirii nr. 1, Oradea;
5. direct la Sala ghișeelor (Piramidă) din Primăria Municipiului Oradea.

Propunerile primite vor fi analizate în vederea definitivării formei finale a regulamentului.
Suplimentar: https://oradea.ro/consultari-publice/co ... e-cu-acce/

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Ioana Corb

Oradea mă uimește pe zi ce trece. Văzusem pe fb dezbătut acest subiect.
Așadar, dacă vreau să vin cu câinele la Oradea, am timp 100 km să citesc tot regulamentul acela de 20 de pagini 😳 ca să fiu sigură că nu calc pe bec în minunatul oraș "pefriendly". Înțeleg că au fost puse plăcuțe de avertizare că nu ai voie cu câinele...prin...parcuri. Minunat! Îi voi lua și lui bilet la teatru data viitoare, dacă în parc nu are voie 🤣 Cu toată tevatura pe care am văzut-o pe fb am ajuns la concluzia că în minunatul oraș pefriendly nu mai am ce căuta cu câinele. Ptr că acolo nu are voie, dincolo nu are voie, acolo îi trebuie dovada că a trecut printr-un curs de dresaj...plin de câini dresați prin Oradea, ce să zic? Noi mai țărani, așa... În țara câinilor fără stăpân, în care se ucid animalele prin adăposturi, în care câinii și pisicile vagaboande umblă teleleu, eu nu am voie în parc cu câinele, câinele trebuie să fie dresat, să am toate actele in regulă la el și prezente fizic la mine (ce rol o mai avea cipul? În sfârșit...)
Acum câteva luni eram cu Ursu (metisul) în Oradea și sunt avertizată de o cunoștință să am grijă cu el, că nu am botniță și poate iau amendă. "Cum să iau amendă??? Nu face parte din categoria raselor pericu...." "Da, da, lasă asta, e mărișor și dacă te vede vreun polițist riști să iei amendă că alții au pățit. Oradea e așa, mai specială, ai șanse să iei amendă". Că nu știu ce HCL sunt și se pot lega de tine. Nu știu, nu am verificat, doar zâc ce mi s-a spus 🤷
No, să fiți sănătoși cu orașul vostru, prefer să merg cu patrupezii în altă parte. Și nu ptr că nu avem lesă sau punguțe ptr rahatei la noi, ci ptr că noi ne plimbăm de relaxare și plăcere, nu stăm cu ochii beliți la plăcuțe, avertizări, polițiști, botnițe și stres dacă am voie sau nu cu câinele într-un parc sau dacă are voie să miroasă tufa de rododendroni a primăriei fără să îmi iau amendă și ptr asta? No, rămâneți cu bine, Athos face pipi pe pefriendly-ul din Oradea!

Oliviu Secara
Site Admin

Ioana Corb wrote: Tue May 12, 2026 8:08 pm Oradea mă uimește pe zi ce trece. Văzusem pe fb dezbătut acest subiect.
Așadar, dacă vreau să vin cu câinele la Oradea, am timp 100 km să citesc tot regulamentul acela de 20 de pagini 😳 ca să fiu sigură că nu calc pe bec în minunatul oraș "pefriendly". Înțeleg că au fost puse plăcuțe de avertizare că nu ai voie cu câinele...prin...parcuri. Minunat! Îi voi lua și lui bilet la teatru data viitoare, dacă în parc nu are voie 🤣 Cu toată tevatura pe care am văzut-o pe fb am ajuns la concluzia că în minunatul oraș pefriendly nu mai am ce căuta cu câinele. Ptr că acolo nu are voie, dincolo nu are voie, acolo îi trebuie dovada că a trecut printr-un curs de dresaj...plin de câini dresați prin Oradea, ce să zic? Noi mai țărani, așa... În țara câinilor fără stăpân, în care se ucid animalele prin adăposturi, în care câinii și pisicile vagaboande umblă teleleu, eu nu am voie în parc cu câinele, câinele trebuie să fie dresat, să am toate actele in regulă la el și prezente fizic la mine (ce rol o mai avea cipul? În sfârșit...)
Acum câteva luni eram cu Ursu (metisul) în Oradea și sunt avertizată de o cunoștință să am grijă cu el, că nu am botniță și poate iau amendă. "Cum să iau amendă??? Nu face parte din categoria raselor pericu...." "Da, da, lasă asta, e mărișor și dacă te vede vreun polițist riști să iei amendă că alții au pățit. Oradea e așa, mai specială, ai șanse să iei amendă". Că nu știu ce HCL sunt și se pot lega de tine. Nu știu, nu am verificat, doar zâc ce mi s-a spus 🤷
No, să fiți sănătoși cu orașul vostru, prefer să merg cu patrupezii în altă parte. Și nu ptr că nu avem lesă sau punguțe ptr rahatei la noi, ci ptr că noi ne plimbăm de relaxare și plăcere, nu stăm cu ochii beliți la plăcuțe, avertizări, polițiști, botnițe și stres dacă am voie sau nu cu câinele într-un parc sau dacă are voie să miroasă tufa de rododendroni a primăriei fără să îmi iau amendă și ptr asta? No, rămâneți cu bine, Athos face pipi pe pefriendly-ul din Oradea!
Puteti aduce amendamente la proiectul aflat ÎNCĂ în dezbatere publică. Haideți cu sugestii de reducere a prevederilor sau de clarificare ale unor articole căci după ce se votează si se bate în cuie greu se mai schimbă....

Acum este momentul să ne spunem părerea.

Fiecare proprietar de animale, dresor, medic veterinar, voluntar sau iubitor de animale are dreptul să contribuie la viitorul orașului nostru.

Dacă nu ne implicăm acum, după aprobarea regulamentului va fi mult mai greu să schimbăm ceva.

Trimiteți opiniile, propunerile și problemele pe care le considerați importante:
* acces în spații publice
* reguli clare și corecte
* responsabilitatea proprietarilor
* educația câinilor
* siguranța tuturor
* condiții reale pentru un oraș pet friendly

Un oraș pet friendly se construiește împreună, prin implicare și dialog.

Vocea ta Ioana, contează !

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Post Reply

Return to “Legislație / Regulamente”