Novac

Urmărirea și prezentarea evoluției și a performanțelor fiecărui exemplar
Ciprian Pandrea

Oliviu Secara
Site Admin

Ciprian Pandrea wrote: Thu Sep 01, 2022 9:28 pm https://photos.app.goo.gl/4C4jHbbi4kY3NCui8
Novac și Vidra la joaca
Foarte frumoasa Vidra si temerară. Creati-i un topic separat pentru a o putea urmari în evolutie inca de mică.
;)

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Ciprian Pandrea

Sănătate și noroc.
D-le Secară, se poate sa adaug la topic Novac și Vidra?
Ca n am nevoie de 2 topice pt mioreii mei.
Ii prezint împreună.

Ciprian Pandrea

Ciprian Pandrea

Dna Raluca.
Dacă doriți sa mai discutam, ca să nu abuzam topicul d-lui Zdrite, putem s-o facem pe topicul meu Novac. E mai bine.
In sa va spun ca eu nu sunt crescător autorizat cu canisa în toată regula de ciobănești mioritici. Doar simplu proprietar mândru de Mioriticii lui. Îi cresc și ii hrănesc cu dragoste și respect.
Poate într-o zi ii voi duce și la o expoziție de ciobănești românești, ca asa ar trebui. Deocamdată, nu e timp, bani și sănătatea nu-mi permite.
Oricum, sunt paznici de nădejde și sunt foarte mândru de Mioriticii mei.
Vidra e mica, are doar 13 săptămâni, dar sa nu credeți ca pana la 2 ani va face pui. Și atât. Poate încă o serie și gata. Nu am cumpărat-o pt "pui pe banda".
Oricum, puii de la mine..peste 2 ani vor ajunge la oameni care țin la rasă mioritica și nu ii vor împerechea la întâmplare, peste gard. Restul, cu mare drag gratuit la stane și ferme.... dar castrați.
14-15 ani se pot folosi de ei, dar nu pot fi corciti în detrimentul rasei mioritic. Și sa știți ca deja am amatori de pui castrați.
Sa nu ma înțelegeți greșit, dar 80% din puii mioritici selectați cu munca și ani grei de crescători, se alege praful în următoarele generații. Ca sunt "mulți dăstepti" care strica valoarea lor genetica.
Pana atunci, sa va bucurați și dvs asa cum ma bucur eu de mioreii mei, și multa sănătate.
Doamne ajuta

Ciprian Pandrea

Este o enigma sau o înțelegere greșită.!!!
Mioriticii sunt încadrați la câini utilitari și de paza? Sau la pufuleți periați și flocosi?
Ca eu nu mai înțeleg.!!!
De ce nu se arbitrează Mioriticii ca și alți câini utilitari în alte tari(ciobănesc german, caucazian, kangal, malinois belgian, etc, etc) dacă sunt câini utilitari
OK. Sa fie periați, flocosi, super frumoși, încadrați în standardul rasei am înțeles.
Dar, temperament, probe de lucru, viteza, rezistenta, agresivitate, frica, etc... nu contează la aceasta rasa de câini ciobănești utilitari?
Dacă vedem cumva un mioritic (sau asemănător) pe la stane sau ferme, dar cu un temperament și un caracter specific rasei, bun paznic, sănătos, impaslit dar rezistent la gerurile cele mai mari, neînfricat și gata sa lupte cu ursi și lupi... acolo se regăsește adevăratul mioritic romanesc.
Înțeleg ca la o expo de frumusețe se pretind anumite standarde de toaletaj, dimensiuni corporale, aplomb, culori, etc, etc.
Dar, toți acești câini sunt și utilitari?
Adică curajoși, temperamental, etc, etc.
Poate ca adevărații mioritici sunt ascunși pe vârf de munte, pe la stane, în sălbăticie, neștiuți de noi. Și cred aia sunt ciobănești mioritici adevărați. Unul de ala care înfrunta lupul și ursul, bate 10 pufuleți frumoși de expoziție.
Totuși ce se vrea pt aceasta rasa?
Mioritici utilitari sau pufuleți pieptănati?

Mihaita Zdrite

Mioriticii adevărați nu mai se găsesc la stane 😂
Acolo se găsesc doar metisari de rase ..

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Ciprian Pandrea

Corect.

Mihaita Zdrite

Crescătorii și noi viitorii crescători tineri trebuie sa căutam câini conform standardului și sa menținem și sa amelioram rasa. 😇

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Ciprian Pandrea

Corect. De acord cu tine.
Dar cum??
Ca primul lot de pui, selectați, super mioritici, etc, etc.. risca sa ajungă la idioți, care vor metisa câinii cum vor ei.
Vezi Olx.
Dezastru genetic!!!!
Corbi cu mioritici, etc, etc.
Ce putem face noi, cei serioși și crescătorii autorizați, sa salvam aceasta rasa??

Ciprian Pandrea

Și crescătorii adevărați, le scade potențialul genetic.
Le trebuie masculi, femele din diferite gene, ei știu mai bine ce gene mioritice aduc în cănisele lor. Și apoi, ani și ani de selecție, etc, etc, munca multa și răbdare,

RalucaElena

Ciprian Pandrea wrote: Fri Sep 16, 2022 9:13 pm Dna Raluca.
Dacă doriți sa mai discutam, ca să nu abuzam topicul d-lui Zdrite, putem s-o facem pe topicul meu Novac. E mai bine.
In sa va spun ca eu nu sunt crescător autorizat cu canisa în toată regula de ciobănești mioritici. Doar simplu proprietar mândru de Mioriticii lui. Îi cresc și ii hrănesc cu dragoste și respect.
Poate într-o zi ii voi duce și la o expoziție de ciobănești românești, ca asa ar trebui. Deocamdată, nu e timp, bani și sănătatea nu-mi permite.
Oricum, sunt paznici de nădejde și sunt foarte mândru de Mioriticii mei.
Vidra e mica, are doar 13 săptămâni, dar sa nu credeți ca pana la 2 ani va face pui. Și atât. Poate încă o serie și gata. Nu am cumpărat-o pt "pui pe banda".
Oricum, puii de la mine..peste 2 ani vor ajunge la oameni care țin la rasă mioritica și nu ii vor împerechea la întâmplare, peste gard. Restul, cu mare drag gratuit la stane și ferme.... dar castrați.
14-15 ani se pot folosi de ei, dar nu pot fi corciti în detrimentul rasei mioritic. Și sa știți ca deja am amatori de pui castrați.
Sa nu ma înțelegeți greșit, dar 80% din puii mioritici selectați cu munca și ani grei de crescători, se alege praful în următoarele generații. Ca sunt "mulți dăstepti" care strica valoarea lor genetica.
Pana atunci, sa va bucurați și dvs asa cum ma bucur eu de mioreii mei, și multa sănătate.
Doamne ajuta
Sigur ca da! Oricând!

Ochii animalelor au puterea de a vorbi o limbă minunată.
RalucaElena

Nu sunt crescător nici eu. Pur și simplu iubesc animalele, orice fel de animale 🙂
Cezar, mioriticul meu, are 4 anișori și e cel mai dulce, loial, echilibrat. Da, l-am castrat, deoarece am avut la un moment dat în "gazda" o femela de vreo 12 ani, care tot intra în călduri și nu m-am mai putut înțelege cu el în momentele alea. Și am luat alegerea potrivita pentru ca de atunci nu am mai avut probleme cu el. Soțului i-a părut rău, ca e cățel cu pedigree șamd. Nu am intenționat niciodată sa îl dau la monta. El de fel este un câine destul de pretențios, gingaș chiar. Atenție însă la stane și ferme. Cunosc foarte bine felul în care sunt tratați câinii acolo.

Ochii animalelor au puterea de a vorbi o limbă minunată.
Ciprian Pandrea

https://photos.app.goo.gl/qLEcz6Qi2B8LKaKG8
Am cântărit-o azi la 4 luni și 4 zile.
21kg și la greabăn cam 51-52 cm.
E cam girafă 😂, dar are oase bune.

Ciprian Pandrea

Rectific. Greutatea Vidrei este de 19 kg.
Am un cantar de baie și dacă nu este așezat pe o suprafață plana, da erori de greutate.
Pe Novac trebuie să-l duc la un cabinet veterinar pt greutate. Este mult prea greu ca să-l ridic în brațe. Dar sunt curios ce greutate are la 3 ani și 4 luni.

Post Reply

Return to “Mioriticul meu”