Virga

Urmărirea și prezentarea evoluției și a performanțelor fiecărui exemplar
Post Reply
Andrei Manasa

Virga
În urma unui scroll pe Facebook pe data de 11.01.2025 am descoperit-o știind că aceasta va fi cățelușa mea de debut. Părea un suflețel trist și timid, ceea ce m-a atras să fac pasul și să iau legătura cu băiatul ce o deținea, urmând apoi următoarea zi să o achiziționez.

Citez vorbă din bătrâni “Orice om are rasa lui specifică cu care rezonează” consider că eu rezonez cu baracul românesc (mioriticul) . Spun acest lucru deoarece am avut mai multe rase de câini de-a lungul anilor dar de la o cățelușă nu mi-am putut lua gândul niciodată ( Virga , femela de barac primită cadou de la unchiul meu când aveam vârsta de 9 ani, în prezent am 35). Această Virga cu care aveam o relație deosebită iam pierdut urma în 2010 odată cu plecarea mea peste hotare ( tatăl meu a vândut-o unor ciobani trecuți prin zona cu transhumanta) 😢
Cățelușa ce am cumpărat-o acum câteva zile arată aproximativ exact cu cățelușa căreia i-am pierdut urma în urmă cu 14 ani.

Virga mea chiar dacă ne cunoaștem doar de câteva zile mi-a oferit încrederea și prietenia ei. I-am administrat fără probleme deparazitările de care avea mare nevoie ținând cont că este gestantă în ultimul trimestru fiind plină de paraziți interni/externi. De fiecare dată când ies în curte vine către mine dând din codiță și gudurând-use lângă mine parcă cerând să fie mângâiată 😇, efectiv i se citește fericirea din ochi oferindu-ne și nouă o liniște și împlinire sufletească.

Acum așteptăm cu nerăbdare să devină mămică pentru prima oară și să aducă pe lume o nouă generație de barăci așa frumoși, loiali și muncitori ca mămica lor. Menționez că Virga este luată din “câmpul muncii “ (stână la granița din județele Harghita/Bacau), făcându-și foarte bine meseria de gardian față de sălbăticiunile ce dădeau târcoale stânei pe care aceasta o păzea împreună cu celelalte exemplare de mioritic.

Mai jos voi atașa poze/filmari cu Virga în prezent, apoi vom continua să vă prezentăm și vouă evoluția acestui frumos exemplar și de ce nu să vedem și poveștile blănoșilor voștri ! 🇷🇴🇷🇴🇷🇴
Poze cu postarea în care am descoperit-o pe Virga
Poze cu postarea în care am descoperit-o pe Virga
După două zile în noua ei curte, mândră și fericită
După două zile în noua ei curte, mândră și fericită

Mihaita Zdrite

Salut. Frumoasa povestea. Sa te bucuri de ea și bine ai intrat și tu in clanul mioriticului 😄 sunt curios de evoluția ei și de cățeii ce urmează sa ii aducă pe lume. Știi cumva cu ce câine s-a montat și sa îl prezinți?

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Oliviu Secara
Site Admin

Felicitări pt acest pas important !

Îmi place foarte mult fenotipul acestei femele ! Ar fi o mișcare foarte bună să o arbitrezi și să intre în ciclul expozițional și reproductiv .
Poate ai recuperat un diamant neșlefuit …
Ce ai putea să ne spui despre originea ei ? Ai văzut și alți mioritici înrudiți cu Virga ? De pe la cine se trag câinii oierului și de cat timp folosește mioritici la urs ?

pop marius wrote: ↑Mon Sep 17, 2012 4:28 pm Obtinerea certificatului de tipicitate sau certificat de tip C ( pedigree C )

In cazul unui caine care nu are pedigree de tip A sau B, se poate obtine un certificat de tipicitate bineinteles de tip C. Potrivit Cartii de Origine Romana prescurtat C.O.R., acest certificat se obtine pentru exemplarele care au genitori necunoscuti sau neinregistrati in C.O.R. Acest certificat se poate elibera in urma unei cereri adresate asociatiei chinologice de care apatrineti sau a clubului Mioritic Club Romania. Aceste exemplare trebuie confirmate prin minim 2 arbitraje de la 2 arbitri diferiti, in expozitii nationale sau de club, conform conditiilor prevazute in regulamentul de crestere pentru obtinerea dreptului de reproductie sau, dupa caz, conform conditiilor impuse de clubul national si aprobate de A.Ch.R. In acest caz se va elibera un Certificat de Tipicitate, mentionandu-se “necunoscut in rubricile pentru ascendenti”.

Mascul minim – 2 x Exc
Femela minim – 2 x F.B.
Mai multe info pana vine IOANA CORB cu un Ghid Complet, găsiți și pe topicul dedicat din secțiunea ”Stăpân la primul Ciobănesc” a Forumului viewtopic.php?f=6&t=995&p=11556&hilit=c ... ate#p11556
dar și pe topicul ”Eliberare pedigree de Tipicitate” din secțiunea ”Legislație / Regulamente” a site-ului viewtopic.php?f=22&t=4141

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Andrei Manasa

Când am fost după Virga, proprietarul o adusese acasă. Fiind zonă muntoasă foarte greu poți ajunge la stână cu o mașină mică . Băiatul de la care am luat-o folosește doar mioriticii la paza stânei spunându-mi că doar aceste exemplare pot ține ursul departe de animale.
Câinii sunt linii vechi moștenite din familie de la tată , bunici. Am mai văzut în curtea dansului două exemplare de mioritic superbe (care nu prea aduc cu ce avem noi “la modă”) ne dându-mi seama să imortalizez momentul cu câteva fotografii.
Mi-a spus ca vânzarea femelei se datorează faptului ca intră în iernat și deține peste 20 exemplare de mioritic , costurile fiind mari pentru a-i întreține . Mă gândesc ca fiind și gestantă , în perioada iernii , necesita atenție și a zis să scape de ea …
Deasemeni aștept poze cu tatăl viitorilor puiuți și restul exemplarelor ce le deține (i-am spus ca sunt un pasionat al acestei rase și mă interesează exemplarele vechi)
Ps: dacă nu îmi trimite dansul poze, voi încerca să mă mai deplasez odată la dansul pentru un material mai amplu cu exemplarele.

Post Reply

Return to “Mioriticul meu”