Athos - mioriticul salvat

Urmărirea și prezentarea evoluției și a performanțelor fiecărui exemplar
Ioana Corb

Vineri 13 - zi cu noroc. Am plecat peste weekend la munte, în Apuseni. Sâmbăta (14 octombrie 2023) dimineața ne pregăteam micul dejun în bucătăria aflata intr-o anexa a cabanei. Când merg spre ea, apare un "catel" superb dar neîngrijit. Dialog aproximativ cu cabanierul: "al cui e câinele? Vreau și eu un pui" "da' luați-l p-ăsta" "cum sa-l iau? Nu e al cuiva?" "Nu. E vagabond. A fost abandonat pe munte când au coborât cu animalele pentru iernat. Luati-l ca va muri de foame la iarna aici asta dacă nu-l iau vânătorii la țintă " eu am înțeles luatul la țintă cu sensul de distracție. El se ascundea sub o alta căsuță de lemn pe piloni. "Dacă vine stăpânul căsuței si-l încurcă acolo îl împușcă el". În fine, după discuția care a fost mai lunga, am început sa ma apropii de animalul extrem de speriat și fricos. Am concluzionat ca a fost bătut din greu, lucru confirmat ulterior de veterinar. I-am aruncat mâncare la distanță, apoi tot mai aproape. Se speria când ma apropiam în picioare, așa că mă așezam jos și mă apropiam așa încet de el. La un moment dat a venit foarte aproape, mi-a luat mâncarea din mână și s-a retras. Apoi a luat-o din mână și nu s-a mai retras. Apoi am îndrăznit să-i pun mâna pe cap. S-a tras înapoi. A doua oara l-am mângâiat. A tresărit, s-a uitat la mine neîncrezător și nedumerit. Parca și puțin uimit. A treia oara m-a lăsat să-l mângâi. I-am mai dat pace, am repetat mai târziu, totul a fost și cu pauze. La un moment dat am stat vreo jumate de ora în fund unul lângă altul, îl mângâiam și-i vorbeam. I-am vorbit încontinuu toată ziua. Am lăsat mana jos, a dat cu laba să-i mai fac. Iar am lăsat mana jos, a dat cu capul să-i mai fac. Îl mângâiam, ii povesteam și el se uita în gol. Am repetat de mai multe ori asta ademenindu-l cu mâncare. Totul era sa nu mai fie absolut nimeni prin apropiere că se speria și pleca. Până spre seară venea la mine fără să-l prostesc cu mâncare, cu condiția sa stau jos și să fiu singură. Am început sa bănuiesc că e mioritic. Soțul se tot întreba cum îl urcăm în mașină. A zis că-și ia mănuși de lucru și cu riscul sa fie mușcat îl urcăm în mașină. Însă nu a fost cazul. Duminică dimineața la 6, am operat singură problema. Pe întuneric să nu îl sperie altcineva. L-am ademenit cu mâncare, am deschis ușa din spate a mașinii și i-am pus cârnați, mici, grătare ca-n Hansel și Gretel tot mai in interiorul mașinii. Iar in capăt de tot, o grămăjoara de cărnuri. Ca să ajungă la ele trebuia să urce în mașină. Nu a urcat decât pe la a3a sau a4a încercare. Am închis ușa pe el și al meu a fost. M-am temut sa nu se răzgândească cineva și să nu mă lase să-l iau. Dar eram hotărâtă sa nu-l mai las. Dacă în halul ăsta l-au tratat și nu i l-a trebuit nimănui, l-au bătut, alungat, si-au bătut joc de el, nu-l mai lasam! L-am chinuit puțin, a stat 9 ore in mașină până la ora 15 când am ajuns acasă. A stat cuminte în tor acest timp. Seara i-am găsit un culcuș provizoriu în curte și i-am tuns toate leațele alea încâlcite și îmbâcsite. I-am găsit astfel răni pe piele. A doua zi am fost la veterinarul care mi-a confirmat ca e mioritic. L-a deparazitat, l-a cântărit, 53 kg, vârstă sub 2 ani. Urmează vaccinurile peste doua săptămâni. Câinele e slab, e slăbit și fizic și psihic, sistemul imunitar e praf. Eu sunt topita după el, el are încredere mare în mine, doar în mine și cred ca ma iubește și el mult. În rest, nu are încredere în nimeni, dar parca e mai curajos, e mai încrezător în sine însuși. Cu soțul încă nu e în relația perfecta, îl mai mârâie, îl mai latră sau se retrage oarecum neîncrezător când se apropie de el. Se înțelege bine cu Ursu - care aici pe forum am descoperit ca e metis de ciobanesc Bălan- nici nu știam ca exista rasa asta. Iubește pisicile mele, mai ales puișorii pe care-i linge pana-i uda de tot. Ne-am plimbat puțin în lesa, începe sa învețe comenzi elementare și a învățat sa ignore total orice câine de pe strada. Poate lătra, poate veni după noi, poate mârâi, Athos ignora total orice. Însă, am întrerupt plimbările c-am aflat aici ca nu sunt ok înainte de vaccin. Asa ca ne rezumam la plimbarea libera prin livada din spatele grădinii. Este cam încăpățânat. În lesa asculta aproape perfect, fără lesa face cam ce vrea. Incerc totuși și sa nu-l stresez, c-a mâncat destul stres, frica, foame, bătaie, singurătate....pot doar sa-mi imaginez ce a avut în suflet bietul câine. În seara asta vom face baie și vom dormi în apartament ca să nu-l scot noaptea în frig, apoi mâine revenim la casa. Se odihnește mult și încerc sa-i dau mâncare cât mai variata și cât de buna ma pricep - luandu-ma și dupa ce citesc aici pe forum. Acum soțul ii pregătește un țarc mare și o căsuță a lui. Încet-încet îndeplinesc toate promisiunile făcute când ii povesteam la munte si-i explicam ca trebuie sa urce-n mașină dimineața dacă vrea sa scape de chin. Nu știu ce pricepea el, dar uneori am senzația ca animalele pricep mai mult decât pare. Îmi cer scuze ptr povestea poate prea lunga. Atașez o poza din ziua când l-am întâlnit și incercam sa ma împrietenesc cu el. A fost ziua lui norocoasă
Attachments
IMG-20231014-WA0022.jpg

Ioana Corb

Și încă o poza după ce l-am tuns, în ziua când a ajuns acasă
Attachments
20231016_175744.jpg

Oliviu Secara
Site Admin

O poveste emoționantă. Mă gândesc că Athos vă va răsplăti din plin cu personalitatea și afecțiunea sa ! Pare a fi un ciobănesc foarte mare. Cum s-a adaptat acum dupa aproape o săptămână de când este la dvs. A început să facă pază ? Cum se împacă cu celalalt caine al dvs ?

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Ioana Corb

Oliviu Secara wrote: Fri Oct 20, 2023 2:10 pm O poveste emoționantă. Mă gândesc că Athos vă va răsplăti din plin cu personalitatea și afecțiunea sa ! Pare a fi un ciobănesc foarte mare. Cum s-a adaptat acum dupa aproape o săptămână de când este la dvs. A început să facă pază ? Cum se împacă cu celalalt caine al dvs ?
Da, pe mine ma iubește mult, și eu pe el. S-a adaptat foarte bine. E din ce în ce mai vesel. Da, face săracul și paza. Latră, a lătrat din prima seara. În prima noapte a rupt lanțul, auzise ceva în livada - momentan e în lanț, țarcul și cușca sunt în construcție. A lătrat de la început când auzea pe cineva la poartă.
Cu celălalt câine el s-ar împăca , însă acela are momente de gelozie. Uneori se joaca împreună, dar mai sare ala la Athos. Aseară era sa se bata de-a binelea dar i-am despărțit, culmea, începuse Athos, cred ca si-a pierdut răbdarea cu gelosul celălalt. Sper sa se împace bine până la urmă.
Maine avem o săptămână de când ne cunoaștem

Mihaita Zdrite

Drăguț. Așteptăm din când in când sa din mai țineți l curent cu ce se întâmpla. Se vot împăca bine dar pana nu se vor încaieră odată sa știe cine e liderul tot așa va fi. Celălalt mascul vrea sa fie el alpha iar Athos va vrea el fiind un câine cu instincte bune.

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Ioana Corb

Peste doua săptămâni mergem la vaccin, apoi a zis veterinara ca va trebui sa merg la Asociația Chinologica Romana la Arad cu el, apoi la politie. N-am avut în viata mea caini de rasa, deja m-a zăpăcit:)). Asa ca după ce scăpăm cu bine de asta va scriu cum a fost. Și când ii va fi gata căsuță, la care soțul lucrează de luni și nu e nici pe jumătate gata - imaginati-va ce-i acolo :)) voi pune o poza cu el și locul lui definitiv.
Legat de întrebarea dacă face paza - după ce se mai obișnuiește cu teritoriul, după ce își mai revine din traume, vreau sa fac niște experimente. Sa pun pe cineva sa se trântească în poatta când e el liber prin curte, când e in lanț sau în tarc, eu sa stau undeva în casa și cineva străin lui sa intre în curte și sa încerce sa se împrietenească cu el, chestii d-astea. Sunt curioasa ce va face.

Mihaita Zdrite

Nu e nevoie sa mergeți la poliție. Defapt sa nu mergeți. El nu face parte din categoria câinilor periculoși adică din grupa 2 fci. Veterinara cu scuzele de rigoare e c-am incompetenta. Sa o schimbați ca ma gândesc ca și pe plan medical lasă de dorit.
Daa e șantier in toată regula 😅. Câinele va face fără dar și poate paza doar sa ii lăsați sa cunoască toată curtea tot teritoriul.

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Ioana Corb

Mihaita Zdrite wrote: Sat Oct 21, 2023 8:24 am Nu e nevoie sa mergeți la poliție. Defapt sa nu mergeți. El nu face parte din categoria câinilor periculoși adică din grupa 2 fci. Veterinara cu scuzele de rigoare e c-am incompetenta. Sa o schimbați ca ma gândesc ca și pe plan medical lasă de dorit.
Daa e șantier in toată regula 😅. Câinele va face fără dar și poate paza doar sa ii lăsați sa cunoască toată curtea tot teritoriul.
Îl las, are momentele lui de libertate dimineața și seara când ne jucam si-l las sa se pe plimbe pe unde vrea (aproximativ).
Dacă e cineva din zona Aradului și știe un veterinar bun în Arad sau în județ, nu contează, chiar și la Oradea unde fac a doua facultate și ma duc des. Daca-mi puteți recomanda la cine mergeți voi dacă stați prin zonele astea, pot schimba veterinarul, nu e bătut în cuie.

Ioana Corb

Revin cu noutăți mai repede decât credeam. Azi am avut timp de câini, sunt singură cu ei acasă de dimineață. Poarta încuiată, i-am dat dimineață drumul lui Athos din lanț vreo jumătate de ora. Apoi l-am legat și i-am dat drumul lui Ursu din țarc. La un moment dat, când ma uit după el, era la Athos sa se joace. L-am dezlegat pe Athos. Au tras o joaca de zile mari, ptr prima data l-am văzut pe Athos alergând. Pana acum era cam apatic. Semne bune, înseamna ca prinde puteri. Am hotărât sa ma fac ca-i ignor și sa-i urmăresc asa, cu un ochi (sa evit gelozia lui Ursu). După ce-au obosit de atâta zbenguiala, mi-a dat senzația ca încep sa formeze o mica haita. Unde se întindea unul, în apropiere se intindea și celalalt, se ridica unu sa dea o tura, celalalt mergea după el, tot asa toată ziua. Nu am identificat încă vreun lider, când unul când altul se ia după celalalt. Nu s-au mai mârâit deloc, par sa se înțeleagă. Latră împreună dacă e ceva pe stradă.
O precizare, am spus mai sus ca a lătrat din prima seara, a rupt lanțul noaptea. Cred ca de fapt era speriat și se proteja pe el însuși, nu făcea neapărat pază pe un teritoriu necunoscut ptr el la moment acela.
Atașez poze cu cei doi prieteni, sper sa rămână așa. Au cam aceeași vârstă, catelandri încă puțin copilarosi, jucăuși, sper sa nu mai fie probleme. La munte se jucasera împreună, Ursu e foarte prietenos, sper c-a înțeles ca are un frate, nu un dușman care-i fura stăpânii și mâncarea.
Attachments
20231021_094905.jpg
20231021_095134.jpg
20231021_104247.jpg

Oliviu Secara
Site Admin

Daca aveți drum prin Oradea la sfârșitul acesta de săptămână să știți că va avea loc o competitie canina în Cetatea Oradea unde vor fi prezenți ciobănești românești vedeți mai multe detalii despre eveniment în secțiunea ”Competiții / Expoziții canine” a forumului viewforum.php?f=13
Ne vedem acolo !

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Ioana Corb

Oliviu Secara wrote: Mon Oct 23, 2023 7:36 am Daca aveți drum prin Oradea la sfârșitul acesta de săptămână să știți că va avea loc o competitie canina în Cetatea Oradea unde vor fi prezenți ciobănești românești vedeți mai multe detalii despre eveniment în secțiunea ”Competiții / Expoziții canine” a forumului viewforum.php?f=13
Ne vedem acolo !
Mulțumesc, am văzut, doar ca n-am găsit ora și locul. Chiar as veni intr-una din zile. Ați zis Cetatea Oradea. În toate 3 zilele e și cu ciobanesti? Și de la ce ora?

Oliviu Secara
Site Admin

Ioana Corb wrote: Mon Oct 23, 2023 3:33 pm
Oliviu Secara wrote: Mon Oct 23, 2023 7:36 am Daca aveți drum prin Oradea la sfârșitul acesta de săptămână să știți că va avea loc o competitie canina în Cetatea Oradea unde vor fi prezenți ciobănești românești vedeți mai multe detalii despre eveniment în secțiunea ”Competiții / Expoziții canine” a forumului viewforum.php?f=13
Ne vedem acolo !
Mulțumesc, am văzut, doar ca n-am găsit ora și locul. Chiar as veni intr-una din zile. Ați zis Cetatea Oradea. În toate 3 zilele e și cu ciobanesti? Și de la ce ora?
Vedeti toate detaliile pe linkul Atașat deja in replica anterioară, verificati secțiunea dedicată județului Bihor : “În Bihor” și alegeți topicul dedicat competiției din anul 2023.
viewforum.php?f=13 (Click)

Ioana Corb

Mulțumesc, am găsit! Nu ma uitasem și la postările pe județe. Voi veni intr-una din zile, sunt curioasa, n-am fost niciodată la asa ceva.

Mihaita Zdrite

Câinele din ceea ce ne povestiți se acomodează și prinde puteri, asta e bine. Sa nu uitați săptămânal sa îl periați. Ba chiar oarecum zilnic sa se învețe cu periajul, acum pana e nou. Eu unul, dar nu doar voi fi prezent sâmbătă si duminica la cetate. Sa căutați ringul si câinii mioritici si sa ne spuneti cine sunteți sa ne cunoaștem si sa vedeti si câinii.

Ioana Corb

Voi veni sâmbătă, sper sa nu-mi strice nimeni programul. Ok, caut mioriticii ca ptr ei vin.
Chiar mai devreme l-am periat. Cred ca face otita sau ceva la urechi ca își tot scutura capul. Mi-e groaza sa mergem la veterinar ca în ruptul capului nu sta sa ma uit la el în urechi. Ne mai antrenam mâine ptr asta :))

Oliviu Secara
Site Admin

Ioana Corb wrote: Tue Oct 24, 2023 9:21 pm Voi veni sâmbătă, sper sa nu-mi strice nimeni programul. Ok, caut mioriticii ca ptr ei vin.
Chiar mai devreme l-am periat. Cred ca face otita sau ceva la urechi ca își tot scutura capul. Mi-e groaza sa mergem la veterinar ca în ruptul capului nu sta sa ma uit la el în urechi. Ne mai antrenam mâine ptr asta :))
Topic cu INFO medicale in legătura cu otita.
Mergeți pt consult la medicul veterinar .
viewtopic.php?p=192#p192

Ioana Corb

Oliviu Secara wrote: Fri Oct 27, 2023 1:35 pm
Ioana Corb wrote: Tue Oct 24, 2023 9:21 pm Voi veni sâmbătă, sper sa nu-mi strice nimeni programul. Ok, caut mioriticii ca ptr ei vin.
Topic cu INFO medicale in legătura cu otita.
Mergeți pt consult la medicul veterinar .
viewtopic.php?p=192#p192
Am rezolvat la veterinar, mulțumesc! Citisem topicul despre otita ca asa mi-am dat seama ca are o problema.

Ioana Corb

Bună dimineața! Athos al meu are niște mici problemute.
1. De câteva zile, dimineața, salivează abundent și parcă face puține spume. Când mergem la plimbarea de dimineață parca-i curg balele pe drum și se vad ceva spume la gură. Când ajung înapoi acasă și ulterior până a doua zi nu mai are nimic. Dimineața iar. Precizez ca mănâncă de 3x/zi ptr ca e foarte slab. Cam de 2x ii dau royal canin ptr giganți și 1x mâncare gătită din ce m-am inspirat de pe forum: orez sau mămăligă cu lapte, orez arpacaș sau mămăligă cu carnea de pe spate de la pui (fără oase), inimi și ficat crud...oare își reglează digestia având în vedere ca n-a prea văzut mâncare în viata lui sau sa fie ceva mai grav?
2. Mioriticilor voștri le curg ochii? Mi se pare ca-i curg cam tare. De câte ori am tot fost la veterinar i-am spus asta dar zice ca are conformația ochilor nu știu cum și asa e el, sa-l curăț și gata. Îl curăț dar în jumate de zi e la loc.
3. A avut multe răni pe piele. I-au mai trecut. Făcea ceva coji cumva la rădăcina firelor de blană. Cam ca mătreața dar galbui-maro nici nu știu. A zis sa-l spăl. L-am spălat, la ultimul control iar avea. A zis sa-l spăl de 2x săptămâna asta. L-am spălat o dată. Acum am văzut ca are un fel de iritații, buburuze foarte mici și multe roșii. Le-am observat pe la încheieturi - sub brat cum ar veni, la labele din spate, spre burta tot e buburuze. O fi având nevoie de un tratament sau sa fac cum a zis ea, sa-l mai spăl o data? Sau o fi făcut alergie la șampon? (am folosit șampon de câini)

Oliviu Secara
Site Admin

Salivatia din timpul plimbărilor dimineața poate rezulta și din cauza miresmelor/aromelor pe care le întâlnește pe drum. În special mirosurile altor câini il pot stimula si poate avea secretie salivară in exces; poate apărea și spumă în cantitate redusă.

Secretia intr-o cantitate redusă de la nivelul unghiului intern al ochilor este normală intr-o oarecare măsură. Ideal ar fi sa nu prezinte trasee de lacrimi cu par si piele colorata ruginiu pana spre bot, care ar putea indica o afecțiune a ochiului sau a anexelor ochiului.

Ar fi o idee bună o imagine cu iritatia care a apărut pe pielea sa.

Alte INFO despre începuturile lui Athos pe topicul acesta se găsesc viewtopic.php?f=17&t=5370

Ioana Corb

Am vrut să-i fac acum poză iritației însă am observat că nu mai e.

Post Reply

Return to “Mioriticul meu”