Câinii îngropători ... "Câinii de luptă" asiatici, adevaratii inamici naturali ai Ciobăneștilor români

Incursiuni în universul mioritic - distanța dintre vechi și nou
Post Reply
Oni85

Asa cum scrie in titlu,adevaratii inamici la stane si in gospodarii ai ciobanestilor romanesti sunt chiar aceste soiuri/rase de caini adusi din Asia Centrala:
Caucazienii
Asia centrala(CAO)
Kangalii si restul de caini molosoizi/mastifi folositi pt lupte.

Acesti caini au o agesivitate inascuta,au fost caini folositi in razboaie,pt paza si la lupte intre caini.
Sincer cred ca aici fac treaba cea mai buna,iar pt cresterea animalelor nu sunt cei mai potriviti.

Daca vom cauta poze din antichitate in culturile din Asiria/Babilon/india/Bactria vom regasi in sculpturi/mozaicuri aceleiasi rase de caini care se regasesc si azi in aceste tari.
Peste tot apar alaturi de razboinici sau in lupta,deci au fost folositi ca si caini de lupta(adevarul e ca sunt numai buni pt asa ceva,dar dupa parerea mea nu si pt gospodarii,stâne....).

Dar sa vedem cum au aparut la noi in tara...

La inceputul anilor 2000' a aparut "febra Pitbulului"... pe vremea aceea pitbulul era considerat un caine invincibil(inca nu aparusera cainii de asia centrala si caucazienii in Romania).
Asta a dus la lupte intre pitbuli si ciobanestii romanesti.Personal stiu oameni care au bagat la lupte pitbul cu mioritic ca sa vada care e mai "tare".

Un om sanatos la minte nu pune doi caini sa se bata intre ei pt placerea de a vedea agresivitate,sange,bataie...

Dupa,au inceput usor usor sa apara caucazienii,ciobanestii de asia Centrala(CAO)Kangalii.
Acesti crescatori de caini care au adus cainii asiatici,i-au folosit si la lupte de caini.
Golanasii de la orase(si nu numai),pe langa bolid,haine de firma si tatuaje doreau neaparat in vremea aia sa aibe si un caine de lupta....

Si uite asa,de la luptele astea si de la placerea asta bolnava,prin reputatia si reclama care au primit-o acesti caini,au fost influentati direct si ciobanii,crescatorii de animale si gospodarii...

Asta a facut ca in ceva timp pe la stani,in gospodarii si chiar pe strazi sa nu mai vezi cainii nostri romanesti,ci caini cu culori tigrate,băloși si cu ochii lasati la fel ca si cainii asiatici.
Din pacate in zi de azi,acesti caini s-au corcit si au dat niste caini nu prea frumosi,ba chiar agresivi.
Cainii astia,cum scriam mai sus,aj o agresivitate inascuta,nu recunosc nici un stapan si mai devreme sau mai tarziu va musca pe cineva din familie.Au o cautatura de fiara si asa se si poarta cu stapanul sau familia.

Cu toti cu care am vorbit(si nu sunt putini) si au avut aceste soiuri de caini,toti au spus ca au fost muscati, stapanul,pe cineva din familie sau au muscat oameni atunci cand nu au fost supravegheati.

Cunoastem ca sunt cateva rase care sunt interzise in unele tari,tocmai datorita agresibitatii lor,si sunt interzise pe buna dreptate.

Lucru care chiar Romania ar fi bine sa il faca pt a se ocroti de acesti caini si pt a scapa ciobanestii romanesti de la dispartie.

Acesti caini mai devreme sau mai tarziu isi vor musca chiar stapanul care ii va aduce blidul de mancare.

Personal am avut un Mioritic(caine voinic cand a ajuns la 2ani) la care ii dadeam de mancare din palmă...si mai mult,bagam mana la el in blid cand manca....
L-am tuns,in acele 2 ore cat am stat cu foarfeca pe el si il trageam de păr,m-a prins de zeci de ori cu gura de mana si se uita cu ochi blanzi la mine, ca si cum mi-ar fi spus "prietene ma cam doare"....dar tot nu a fost agresiv nici macar o clipa pana la sfarsit.
De altfel caine barbatos cand avea in jur alti caini.
Deci caine care isi recunostea stapanul.

Toti mai multi ciobani spun ca tot cainii romanesti sunt mai buni.
Explica cum soiurile (asiatici,kangali,caucazieni) fiind agresivi,merg direct la urs sa il muste...asa ajung sa fie mursecati sah gherăniți de urs,sau daca sunt lupi,atrasi in padure/hătiș,incoltiti de haita si mancati.
Cainii romanesti se dau dupa urs,il musca daca apuca dinapoi,se retrag,iar il invaluie si tot asa in jocul asta treptat treptat,cainii de la stana impreuna ,alunga fiara fara ca sa fie mursecati sau gherăniți.

Astazi daca mergi pe dealuri sau pe munti ar fi bine sa ai un par si sprai de urs :) la tine,sa te aperi de "cainii asiatici"...

Au o agresivitate foarte mare la om,lucru care il poate confirma orice crescator de animale care a avut asemenea caini.

Cainii romanesti au alta insufletire,desi dârzi,totusi sunt caini care isi recunosc stapanul,familia si nu au agresivitate la om ca si asiaticii.
Cu siguranta faptul ca sunt pe pamanturile astea de cateva mii de ani,i-au facut sa se dedea dupa sufletul poporului nostru.

Din cate am citit ciobanestii caucazieni au fost folositi la paza(lagare,prizonieri)de catre armata rusa de cel putin o suta si ceva de ani.
Acesti caini erau dresati sa omoare fugarii(prizonierii).
Cainii asiatici au fost folositi pentru lupte intre caini.
E firesc atunci ca sa aibe aceasta agresivitate in ei.
Acum sa vedem la ce au mai fost folositi acesti caini in antichitate.
Aratam aici 2 pagini din Hronograful lui Chedrinos(Hronograful Bisericii Ortodoxe) care arata varstele omenirii si din care putem intelege cu adevarat Istoria Omenirii.
20260423_204348.jpg
20260423_204428.jpg
Acum daca ne vom uita pe harta si vom vedea unde a fost in antichitate Imparatia Bactriana,raul Bactros si cetatea Bactria,vom vedea ca astazi avem Uzbechistan,Tajikistan,Afganistan,Turkmenistan,India,Pakistan si Iran.
Screenshot_20260425_200153_Chrome.jpg
Greco-BactrianKingdomMap-af.svg.png
1280px-Greco-BactrianKingdomMap.jpg
Deci,vedem ca acesti caini au ceva ucigas in ei,strain de sufletul romanesc.
Le vedem istoria,ii vedem ca sunt agresivi si ca au fost folositi chiar si pt a ucide oameni....
Acei caini ucigasi nu au fost omorati,ci din contra au perpetuat specia ducand astfel ceva spurcat in gena lor....
In societatea de azi,daca un urs,leu,tigru omoara un om,e cautat de vanatori pt a il impusca,ca sa nu se invete la a omora oameni...
Totusi in istoria acestor rase s-a intamplat exact invers....deci nu e de mirare ca au agresivitate la om...

Romania ar face bine sa stavileasca cumva importurile astea de rase ciudate de caini,ba chiar sa interzica rasele agresive si sa revina la cainii nostrii ciobanesti.

Ar trebui facut si sustinut un program de catre ministerul Agriculturii si pus in practica de catre medicii veterinari.
Medicii veterinari stiu toate animalele din gospodariile din zona care o au in grija.

Ei ar trebui sa ii faca pe tarani/gospodari,crescatorii de animale/ciobani sa inteleaga diferentele dintre ciobanestii romanesti si acesti caini asiatici.Sa ii convinga sa readuca in gospodarii si stane, cainii romanesti.

Fiecare zona ar trebui sa isi pastreze specificul ei.
De exemplu in Maramures e specific Balanul
In Bucovina e specific Ciobanescul de Bucovina
In Muntenia e specific Corbul si carpatinul de Rucar.
Ar fi trist sa vezi peste 10 ani in Bucovina ciobanesc corb si sa nu mai vezi ciobanesc de Bucovina.
In Maramures Sa vezi ciobanesc de Bucovina si sa nu mai vezi Balan.
In Muntenia sa vezi balan si sa nu mai vezi Corb....

Deci ar trebui ca sa fie reintrodusi cainii romanesti dar dupa specificul zonei.

Cainii astia agresivi nu sunt pe sufletul romanesc,azi daca mergi pe munte sau pe dealuri iti iasa in cale un fel de caine mutant,fioros,cu ochii lasati si bale de care nu mai poti trece nici cu parul.
Degeaba fluiera stapanul la el ca nu l-a ascultat de fapt niciodata si oricum va face ceea ce stie mai bine,sa atace.
O realitate cruda care s-a intamplat din cauza acelor oameni care au vrut sa vada lupte de caini,bataie,sange si bani din vanzarea puilor ce se trageau din "campion".....

Oliviu Secara
Site Admin

Bine ai revenit Oni pe Forum și din nou cu propuneri de discuții foarte interesante, fundamentale aș putea zice pt lumea chinologică românească prin efectele negative produse în teren fiindcă acești câini exotici de import încep să-și lase amprenta genetică în populațiile locale sau rasele naționale din păcate .

Și chiar nu exagerezi , sunt câinii care omoară tot ce prind și când sunt in haită chiar și oameni . Îmi aduc aminte de un caz pe care tot tu l-ai scos la lumină mai nu demult , al unei doamne de 56 de ani din Mestecăniș, Suceava care a fost atacată și ucisă în pădure de câini ciobănești cu siguranță câini străini sau infuzați cu rase care nu aparțin locului .

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Oliviu Secara
Site Admin

La ce te referi când zici în titlu “câini îngropători ”?

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Oni85

Asa au primit numele acei caini din Imparatia Bactriei care mancau bătranii...
"Caini ingropatori" pt ca mancau batranii care ajungeau la o varsta inaintata.
Se vede in paginile 169-170 din Hronograf,care le-am atasat in postare.
Textul il voi transcrie,daca cumva se vor pierde pozele in timp de pe forum,atunci sa ramana scris aici.

Post Reply

Return to “Stâna la noi”