Ieri am cules o galeata de palaria sarpelui si vinetzele. Palaria sarpelui sunt inconfundabile, nu exista corespondent printre cele otravitoare, se recunosc dupa marime (unele pot fi mari cat un volan de masina), cu palaria rotunda si plata, acoperita de solzi bruni. Mai exista o palaria sarpelui, otravitoare, acea ciuperca rosie cu buline albe, pe care toti copiii o deseneaza cand deseneaza ciuperci.
Am facut tocana cu ele, delicioase de te lingi pe degete doua zile.
Dar ce ma fac cu vinetzelele?? Lumea ar spune ca sunt delicatese, dar eu ma cam tem de ele. Au palaria rotunda, de culoare mov-violet-bordeaux, usor sleioasa, cresc in paduri pe sub frunze. Nici nu le vezi daca nu esti atent.
Le-am oparit si au devenit albastru-vinetzii, de zici ca au fost tinute in cerneala. Sunt sleioase si lipicioase.
Pana una alta, va arat ce ciuperci am cules eu, de care stiu ca-s bune. Nu le stiu denumirile stiintifice, asa ca voi folosi termenii pe care i-am invatat aici.
Piscaciosi, iutzari, bureti iutzi. Ii culeg din paduri dese si umbroase, sunt albe si au un miros placut. Daca sunt prea tinere sau prea batrane, sunt un pic amare la gust, in rest sunt picanti si merg foarte bine pe gratar.

Ciuciuletzi

Cresc pe pasuni, pe sub iarba, in palcuri dese. Trebuie culesi cu atentie, pentru ca nu-i vezi decat daca dai iarba deoparte. Sunt gustosi in tocanite
Palaria sarpelui. Sunt mari, rotunde, unele ajung cat volanul unei masini. Au palaria acoperita de solzi bruni, sunt gustosi atat pane cat si tocanita.

Imediat descarc si ce am cules ieri, poate careva se pricepe