Yeti (Goron de Manastireni)

Urmărirea și prezentarea evoluției și a performanțelor fiecărui exemplar
Cristi Bolba

Salut pasionatii de CRM!
Acesta este primul meu CRM, pana acum avand Ciobanesti Germani (linii lucru), care chiar daca sunt o rasa superba, am cautat ceva usor mai linistit, si cu mai putine probleme de sanatate in general, si asa, dupa ce m-am interesat si am citit despre zeci de alte rase, am ajuns la CRM.
Catelul are 5 luni, il am de la 2luni si 3 saptamani, iar pana acum pot sa zic ca am facut alegerea perfecta. Este foarte calm, jucaus cand e cazul, si deja se vede pe el instinctul de paza, am observat asta in concediu, am fost in 4 locuri prin tara, iar in fiecare loc, din a 2a zi dupa ce se obisnuia cu imprejurimile, incepea sa latre la straini si sa fie foarte atent in jur - dar prietenos cu cei cu care eram si noi ok. Mentionez ca a fost pana acum relativ bine socializat si cu oameni si cu alte animale, am considerat ca este important acest lucru deoarece cainele va umbla cat se poate de mult cu noi, nu suntem genul de stapani care sa il tinem in lant sau tarc.
Catelul a fost cumparat de la Manastireni, dupa lungi incercari, stapanul nevrand sa il vanda initial, dar noua ni s-a pus pata pe el si pana la urma am reusit sa il "furam".

Parintii lui sunt Pintea din Zestrea Stanelor si Olga de Tohanul Nou.
Dresajul il facem noi, cum putem, de plimbat il plimbam o data, de doua ori pe zi, hrana primeste alternativ ori boabe de buna calitate, ori mancare gatita special pentru el, branza dulce (de casa), diverse suplimente pentru oase, incheieturi, blana, diverse fructe si legume care sunt ok pentru caini, etc. Este pieptanat/periat o data la 2 zile.
Voi incerca sa va tin la curent cu evolutia lui, iar orice parere sau sfat este binevenit.
O zi frumoasa va doresc!

PS, periodic, punem poze cu el, pe linkul de mai jos:
https://www.instagram.com/yetitheshepherd/
218979890_1010376179786845_3523349801926392297_n.jpg
219254491_1010376133120183_5632864423496178034_n.jpg
219087416_1010376233120173_8332228832351642939_n.jpg
219730021_1010376273120169_3439037461063262537_n.jpg
217162602_1010376323120164_7560534512106584649_n.jpg
218935382_1010376363120160_5116717786919469612_n.jpg
217147055_4706968509331289_2111029503438619339_n.jpg
219873860_4729930270368446_581979485929333955_n.jpg
221408657_4729928797035260_4305542900209684607_n.jpg

Ioana S

Foarte frumos exemplar 🙏
Sa va trăiască !

Cristi Bolba

Ioana S wrote: Wed Jul 21, 2021 4:20 pm Foarte frumos exemplar 🙏
Sa va trăiască !
Multumesc frumos!

Oliviu Secara
Site Admin

BIne ați venit pe Forumul destinat Raselor Canine Naționale !
Se pare că ciobănescul dvs. a avut norocul să dea peste niste stăpâni iubitori , grijulii și pasionați de călătorii. Acest lucru pt un mioritic este ideal. Sunt foarte curios când va deveni adult daca dvs vi se va părea la fel de comod ca si acum, să vă însoțescă în drumeții.
Discutam cu un prieten recent si zicea ca intr-un fel din cauza selectie care s-a făcut în ultimii 20 de ani la rasa, mioriticul tinde sa devina cam incomod prin talia si prin roba sa mai abundentă, dar si prin caracterul cam intolerant fata de alți câini și chiar oameni... Sigur, mioriticul este totuși un câine de pază !
Va fi interesant să urmărim împreuna evolutia exemplarului dvs. si chiar ar fi util să veniți regulat cu noutați, informații despre el, imgini si filmulete.

PS: pot fi postate direct pe forum filmulete uploadate pe Instagram, YouTube, facebook, twiteer, google etc folosind butonul ”Media” disponibil chiar deasupra ferestrei unde se scrie replica. ;)
Se aseaza Link-ul filmulețului direct intre tag-urile [media] link filmulete sau link poze instagram, YT, facebook, twiteer, google[/media]

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Raul Petruț

Forte frumos catelul,

Felicitari!

Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Cristi Bolba

Salut Oliviu,
La fel de comod, sigur nu va fi cand va avea greutate dubla, dar noi vom incerca sa il luam cu noi pe unde putem, Vom continua si sa il socializam cat mai mult, dar fara sa ii "taiem" instinctul de paza. Vedem cum ajungem la un echilibru pe viitor.
Cat despre talie si roba, stiam la ce ne-am inhamat inainte sa il luam, nu cred ca va fi asta o problema, cel putin nu pentru noi.
Si da, voi posta cat de des pot si aici.
Multumesc si seara frumoasa!

Cristi Bolba

Raul Petruț wrote: Wed Jul 21, 2021 10:39 pm Forte frumos catelul,

Felicitari!
Multumesc frumos!

NELU ILEA

Da . Un superb catel . Sper sa ajungă un campion . Da ,într-adevăr lam reținut pentru canisa mea . Dar ... Sa va bucurați de el . Ținem legătura

Cristi Bolba

NELU ILEA wrote: Thu Jul 22, 2021 1:19 am Da . Un superb catel . Sper sa ajungă un campion . Da ,într-adevăr lam reținut pentru canisa mea . Dar ... Sa va bucurați de el . Ținem legătura
Buna ziua,
Da, este un catel superb, aveti dreptate. Nu va faceti griji, a ajuns pe maini bune :)
Si da, pastram legatura.
Multumesc frumos ca ne-ati lasat sa il "furam".
O zi frumoasa

Ciprian Pandrea

Felicitări pt faptul ca ati reușit să-l "furați" pe Yeti de la canisa de Mănăstireni. Un pui frumos și sanatos din frumoasa Olga și Pintea, merita toți banii. Noi, proprietarii de masculi, ne bucuram ca vine generația tânără de așa o calitate. Va fi un campion al rasei. Bravo!!!
Posibilitatea pe care o aveți de-ai oferi puiului pe lângă hrana super bună pe care ați descris-o, mișcare în aer liber și socializare, este un plus mare în dezvoltarea lui armonioasa atât fizic cât și psihic.
Fiți liniștit. Oricât de socializat va fi el, când se termina distracția și trebuie sa facă pază, va face. Mioriticii nu glumesc cu treaba asta.
Am avut și eu ciobănesc german dresat și instruit de mic la școală de dresaj al armatei. Executa comenzi la semn, iar la infractor era jale cu el când s-a maturizat. Pază pana la sacrificiu, etc, etc. Sunt câini inteligenți, curajoși, etc, etc. Jos pălăria.
Mioriticul este alta fire. Sunt independenți dar loiali. Nu va face niciodată "șezi", "culcat", "așteaptă", "la picior", "hotul", etc, etc. Eu unul n-am reușit cu al meu decât "șezi". În rest el hotărăște.
In schimb Pază.??? Ala e elementul lui. Și miiriticii ăștia nu glumesc.
Speram ca ne țineți la curent cu evoluția lui și va dorim d-voastră și familiei tot binele din lume.
Bravo Yeti... fi bărbat!!!!
Doamne ajuta.

Cristi Bolba

Ciprian Pandrea wrote: Thu Jul 22, 2021 10:22 pm Felicitări pt faptul ca ati reușit să-l "furați" pe Yeti de la canisa de Mănăstireni. Un pui frumos și sanatos din frumoasa Olga și Pintea, merita toți banii. Noi, proprietarii de masculi, ne bucuram ca vine generația tânără de așa o calitate. Va fi un campion al rasei. Bravo!!!
Posibilitatea pe care o aveți de-ai oferi puiului pe lângă hrana super bună pe care ați descris-o, mișcare în aer liber și socializare, este un plus mare în dezvoltarea lui armonioasa atât fizic cât și psihic.
Fiți liniștit. Oricât de socializat va fi el, când se termina distracția și trebuie sa facă pază, va face. Mioriticii nu glumesc cu treaba asta.
Am avut și eu ciobănesc german dresat și instruit de mic la școală de dresaj al armatei. Executa comenzi la semn, iar la infractor era jale cu el când s-a maturizat. Pază pana la sacrificiu, etc, etc. Sunt câini inteligenți, curajoși, etc, etc. Jos pălăria.
Mioriticul este alta fire. Sunt independenți dar loiali. Nu va face niciodată "șezi", "culcat", "așteaptă", "la picior", "hotul", etc, etc. Eu unul n-am reușit cu al meu decât "șezi". În rest el hotărăște.
In schimb Pază.??? Ala e elementul lui. Și miiriticii ăștia nu glumesc.
Speram ca ne țineți la curent cu evoluția lui și va dorim d-voastră și familiei tot binele din lume.
Bravo Yeti... fi bărbat!!!!
Doamne ajuta.
Multumesc frumos pentru aprecieri!
Da, ma gandesc ca atunci cand va creste, va fi mai problematica socializarea, dar vedem pe viitor.
Yeti momentan stie si "sezi" si sa dea ambele labute pe rand si "culcat", vine cand e lasat liber si il chem, si vrem sa il mai invatam cateva lucruri pe parcurs, vad ca raspunde foarte bine la comenzile recompensate cu hrana (in special daca recompensele sunt bucatele de carne). Nu vrem caine care sa faca tumbe, dar cateva chestii elementare tot incercam sa il invatam.
Da, va vom tine la curent cu evolutia lui. Am vazut ca din pacate informatiile si pozele/video cu CRM din pacate sunt in numar limitat online, comparativ cu alte rase, de aceea voi incerca sa postez cat de mult imi permite timpul.
O zi frumoasa!

NELU ILEA

Din Canisa de Manastireni Olga . Mama lui Goron ,în curând fa fi iar mamica .
20210722_235504.jpg
20210722_235531.jpg
20210722_235355.jpg
20210722_235832.jpg
20210722_235901.jpg

Oliviu Secara
Site Admin

NELU ILEA wrote: Mon Jul 26, 2021 9:39 am Din Canisa de Manastireni Olga . Mama lui Goron ,în curând fa fi iar mamica .
Cred că Olga este o mama foarte grijulie si bună. Cate cuiburi a reușit să ridice până acum ?

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Oliviu Secara
Site Admin

D-le Cristian, într-o conversație cu dl Sorin Cerna de la Timișoara mi se pare ca mi-a pomenit parcă de dvs, pare-se că sunteți vecini cu dânsul. Și dumnealui are un mioritic tânăr, Brio înrudit cu Goron după tată. Nu știu exact dacă despre dumneavoastră era vorba....

Ciprian Pandrea

Multă sănătate lui Olga. Este și a fost un etalon pt rasă mioriticului în România. Bravo și felicitări.
Însă dacă dvs cunoscătorii ați vedea-o pe Kira de Runc, mama lui Novac al meu și pe tatăl lui Codin din Vrancea, ați înțelege de ce am ales un pui din acești părinți. Păcat ca proprietarul lor nu are timp să-și expună câinii la expoziții de frumusețe. Mare păcat. Ar fi bătut mulți câini premiați.

Ciprian Pandrea

Oricum, suntem curioși cum evoluează Yeti. Doamne ajuta.
Înălțime, greabăn, greutate, temperament.

Cristi Bolba

Oliviu Secara wrote: Mon Jul 26, 2021 9:46 pm D-le Cristian, într-o conversație cu dl Sorin Cerna de la Timișoara mi se pare ca mi-a pomenit parcă de dvs, pare-se că sunteți vecini cu dânsul. Și dumnealui are un mioritic tânăr, Brio înrudit cu Goron după tată. Nu știu exact dacă despre dumneavoastră era vorba....
Da, eu sunt vecin cu dl. Sorin, am aflat ca este crescator si de CRM (stiam ca a mai avut alte rase) abia dupa ce l-am luat pe Yeti, chiar vorbisem cu el zilele trecute sa trec sa ii vad catelul :)

Cristi Bolba

Ciprian Pandrea wrote: Mon Jul 26, 2021 10:32 pm Oricum, suntem curioși cum evoluează Yeti. Doamne ajuta.
Înălțime, greabăn, greutate, temperament.
Nu l-am masurat la inaltime pana acum, voi face si asta. De cantarit, in data de 6 iulie avea 28-29kg, banuiesc ca a mai pus ceva pe el de atunci, daca tin minte deseara il voi cantari iar. Ca temperament, in general este foarte calm si relativ ascultator, dar deja incearca usor sa il domine pe Ciobanescul German de 4,5 ani si 45kg al parintilor mei, care nu este chiar o jucarie de plus.. Noi incercam oricum cel putin o data pe saptamana sa il ducem la parc la catei pentru socializare, dar nu imi fac griji de el ca va fi prea moale, din ce imi dau seama pana acum, vedem pe viitor dupa ce mai creste.
O zi frumoasa!

Ciprian Pandrea

Sa fie el sănătos. Dacă îi oferiți iubire, hrana și socializare, plus control medical (vaccinuri, deparazitări, etc) nu va va dezamăgi. Dacă are caracter blând și prietenos, fiți convins ca la paza va fi total opus. Când trece de 2 ani, abia atunci e Mioritic adevărat.
Doamne ajuta și sănătate

Mihaita Zdrite

Frumos , sa va bucurati de el! promite sa fie un mascul de viitor! Sunt curios😁

"caini mocani,/ caini vlajgani,/ latosi,/ si mitosi,/ tare cand latra/zare fremata/ cand se repezea/ spaima-n om baga/ trei zile si ceva.
Post Reply

Return to “Mioriticul meu”