Animalele de turmă și ciobăneștii

Incursiuni în universul mioritic - distanța dintre vechi și nou
lilith

Image
Luca

o sa incerc sa postez mai jos nice imagini adunate pe cand pasteam turma pe dealurile din jutetul cluj..

Daca n`ai.. improvizeaza!
Luca

Image

Luca

Image

Luca

Image

Luca

Image

Luca

Image

Luca

Image

Luca

Image

Luca

Image

Luca

Image

Luca

cea mai recenta.. de cateva zile e facuta fotografia
Image

Oliviu Secara
Site Admin

Toate fotografiile sunt speciale, dar fotografia aceasta mi se pare extraordinara !

Image

Bine ați revenit d-le Luca :)

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Luca

Oliviu Secara wrote:Toate fotografiile sunt speciale, dar fotografia aceasta mi se pare extraordinara !

Image

Bine ați revenit d-le Luca :)
multumesc, am fost prezent tot timpul dar am stat in umbra sa zic asa..daca gasiti interesante aceste fotografii mai pot face upload cu cea mai mare placere :geek:

cezar osiceanu

Am zburat multi ani la aviatia utilitara ocazie cu care am batut tara in lung si in lat folosind ca teren de decolare aterizare exact pasunea satului sau comunei respective asa ca vroiam nu vroiam primii care veneau cand aterizam erau cainii stanei. In special in zona dintre Calarasi si Fetesti am dat de o "simbioza"perfecta intre cainii ciobanesti romanesti mioritici in special si vanat. Am asistat din aer in direct la scene incredibile intre ciobanesti care vanau caprioare sau alergau iepuri dar si la scene cu mistreti in care sincer ciobanestii doar haituiau turma fara sa incerce sa puna gura pe vreun mistret.
Un ciob rom este prea destept ca sa incerce sa puna gura pe un mistret asa ca incearca sa il atace din spate si sa sara apoi in lateral cand este atacat de mistret.
Prin anii 1995-6 un mare "crescator" de caini de lupta mi-a facut o invitatie la o vanatoare clandestina cu astfel de caini.Nu m-am dus desi se lauda ca avea un supercaine care batea tot ce intalnea si pe care vroia sa il lase la mistret.Vanatoarea s-a sfarsit prost ptr saracul caine antrenat sa stea agatat ore intregi de cate un cauciuc atarnat de cate un copac din parcul Kiselleff.Mistretul s-a trezit cu cainele de gat si l-a calcat in picioare impreuna cu un alt mistret gaurindu-l pur i simplu cu coltii lor.Cum turma era nervoasa si vanatorii fara pusti au asistat in direct la moartea bietului caine fara sa poata face nimic.Scenele descrise de participanti erau de o cruzime incredibila si m-au oripilat pur si simplu!
Nici cainii de vanatoare nu ataca direct mistretul lucru pe care l-am vazut pe parcursul multor vanatori la care am participat ca observator, toti il haituiesc obosindu-l si il aduc in bataia pustii nu incearca sa il omoare ei!

Raul Petruț

Cainii haituitori nu tin mistretul pe loc....dar sa nu uitam ca sunt si rase care pun gura pe mistret si il tin pe loc....rase care o sa incerce sa omoare mistretul..rase care reusesc in unele cazuri.
Cat despre ciobanestii care ataca mistreti ...eu sincer am auzit de la multi ciobanii ca au prins mistreti tineri cu cainii. Acuma este posibil sa nu se bage pe unul mare...dar ciobanii ziceau ca au cainii care se prind de mistret si nu se lasa pana nu merge ciobanu sa-l injunghie.

Nu mai sunt nici Cânii bătrâni
Iar poienile-s pline spini
Nu mai e nici Florica
Mândră mai purta clopoțica
Multe trec, multe vin...
Numai amintiri rămân..
Oliviu Secara
Site Admin

Astă vară discutam cu un prieten, crescător de oi din Padiș. Are 4 carpatini aduși din zona Bistrița care doboară mistreți din când în când (am pus o poză cu femela mai jos). Din câte am înțeles, ultimul pe care au reușit să-l prindă avea în jur de 70 kg.
Dacă are ocazia, o haită de ciobănești cu nervii buni omoară mistrețul daca e de categorie decentă, așa de maxim 100 kg.

Raul, vezi că ai un mesaj privat (PM); uită-te în stânga sus, acolo e notificarea.

Foto:

Image

„Iar când veni şi vremea să urle-n zare tunul, / Mişcatu-s-au românii cu miile, ca unul”
Elena-Cristina

Din cate am aflat eu in ultimul timp, mai ales de cand ma ocup si de femeluta brac german, ciobanestii mioritici au fost utilizati intens la vanatoare impreuna cu diferite tipuri de copoi. Se pare ca de multe ori le dadeau clasa copoilor (si banuiesc ca nu sunt povesti vanatoresti). O sa incerc sa strang informatii de la vanatori, poate chiar poze.
Din pacate, parerea vanatorilor din ultimul timp este foarte proasta referitor la mioritici.
Cine rezista sa citeasca unele postari dintr-un forum de vanatoare, scrise de vanatori (desigur, unele sunt absurde, dar altele dureros de adevarate): https://www.vinatoare.ro/phpbb/viewtopic.php?f=77&t=823

dan maramu

Unii dintre cainii mei, alaturi de oi
la datorie
la datorie

Luca

dan maramu wrote:Unii dintre cainii mei, alaturi de oi
015.jpg
frumosi, imi place tarcatul, am si eu o catelusa e metis, mama caucazian iar tatal ciobanesc romanesc de bucovina, o sa pun poze cu ea curand 8-)

Post Reply

Return to “Stâna la noi”