Ciobănești românești fără pedigree

ÎNCEPĂTORULE, lămurește-te !
cezar osiceanu

In legatura cu arbitrajele la CNCCR este interesant de ce au venit atatia de la ACHR dar si au fugit ca dracul de tamaie de ele altii de acolo!
Pentru ca udinii si evitarii acelor suspiciuni de blat contestatiile se fac si se judeca pe loc, publicul participa direct la judecarea contestatiilor astfel incat sa se constate elementele pe care arbitrul le-a mentionat in defavoarea cainelui in cauza. proprietarul sau handlerul trebuie sa recunoasca verbal direct acele problem legate de standard pe care arbitrul le evidentiaza,etc Astfel orice posibilitate de blat cu arbitrul este eliminate din start. Nu conteaza daca acelasi caine la alta expozitie cu acelasi arbitru a obtinut un calificativ mai bun pentru ca se arbitreaza exact ce se vede in acel moment!
Finalul, adica CMBR-ul si BIS-ul, se face tot cu ajutorul publicului - ca si opinie subiectiva dar neconcluziva direct aplicata in luarea deciziei arbitrului - pentru a educa publicul format din gura casca, posibili cumparatori, crescatori, detinatori,etc in ceea ce inseamna chinologie, standardul rasei/lor,etc dar si pentru a asigura suportul moral al concurentilor bipezi. se stie ca in general majoritatea spectatorilor si concurentilor pleaca de la expozitiile ACHR inainte de finale iar in modul de organizare al CNCCR acestia raman pana la final! In felul acesta se elimina si suspiciunile si "comentariile" de dupa pentru ca exista acest shake hands obligatoriu dupa arbitrajul chiar si de contestatie!
In ring au venit n detinatori si crescatori care m-au injurat direct sau indirect in afara ringului si absolut toti au recunoscut corectitudinea mea si a celorlalti arbitrii CNCCR! Pentru ca toti folosim acelasi standard clar si daca un caine este mai mare sau mic ca altul publicul martor si participant este intrebat de arbitru si atunci detinatorul nu mai poate comenta, la fel daca are labe de urs, osatura fina, cap mai mic, bot ascutit,etc,etc
Pana la urma ce sa faca sarmana dra Ionesi cu Bucur de Curtea Veche caruia nici daca ii lipea subpar nu facea fata arbitrajului fata de alti caini de la CNCCR? Ptr ca acesta este motivul real al lipsei ei de la concursurile reale si corecte facute la CNCCR. Interesant este ca eu am avut curajul sa merg cu Ursu la toate concursurile ACHR si UACHIR - ca sa folosesc un termen din fotbal "in groapa" la moldoveni, sibieni,timisoreni, constanteni,etc iar detractorii mei si ai clubului NU!
O problema la fel de interesanta este cea a pedigreelor ptr ca noi recunoastem orice pedigree emis de ACHR si UACHIR dar completam si corectam acele date lipsa sau gresite pe cand la ACHR ele sunt cu rea vointa sterse complet in evidenta intentie de a distruge informatiile si de a crea haos!
Ca si sistem de recunoastere a arbitrajelor este corect ca sa nu recunoastem nici un arbitraj efectuat dupa anul 1998 pentru ca au avut la baza alte standarde decat cele inregistrate oficial la Ministerul Agriculturii de catre CNCCR si Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti, asa dupa cum si ACHR-ul o face pe buna dreptate!
Ca si sistem de informare a detinatorilor de femele noi la CNCCR oferim minim 3 masculi ptr monta asigurand gratuity informatiile necesare despre ei-genealogie, palmares, rezultate ca si reproducatori,etc pe cand la ACHR se fac recomandarile cu greu si doar ptr cativa caini mereu aceeasi si fara sa se dea acele date necesare! Cine crede ca Mustea spune ca a produs caini cu displazie sau ca are genealogia falsa la Martin de Runc? sau cine stie sau crede ca Dra Ionesi recunoaste ca are scosi caini cu displazie, majoritatea cainilor produsi de ea nu au luat mai mult de Excelent, ca nici un caine din cei produsi nu este campion, ca Bucur provine dintr-o linie ce are la baza un metis A-Nuc,etc
cine informeaza din ACHR ca are consangvinizari repetate in linie atunci cand vinde puii devreme ce fug toti ca dracul de tamaie de afizarea pedigreelor pe net la anunturile de vanzare de caini devreme ce orice crescator responsabil de la orice alta rasa se mandreste cu acel pedigree si genealogia din el?

radu racheriu

Personal, imi plac oamenii care SPUN ceva si o fac cu date si argumente. Nu sunt partizanul niciuneia din parti pentru ca nu am suficiente date ca sa ma pot pronunta fundamantat insa la ceea ce Osiceanu spune (si nu doar aici din cate am remarcat pana acum) nu prea vad combateri argumentate dar la aceleasi idei ridicate de CNCCR. Pentru ca schimbul de replici acide fara argumente si de fiecare data la teme diferite fata de cealalta parte nu face decat sa bulverseze detinatorul de caini ciobanesti romanesti care ar vrea sa stie si el cum sa se orienteze mai facil...ca sa fie o treaba corecta si cinstita SI IN INTERESUL CAINILOR...ca treaba e clara si ca nu mai exista neclaritati..disensiuni..manarii..acuzatii gratuite..suspiciuni nefondate..trafic cu certificate de origine..atitudini de tip GIGI -CONTRA...mafie chinologica..si alte rahaturi tipic romanesti de care nu mai reusim sa scapam odata naibii! Pe de alta parte, din lumea ACHR, am auzit atatea manarii incat am oarece retineri cand ma mai ia asa cate un avant de a ma prezenta cu cainii mei la un arbitraj ACHR. Pana nu vad o contraopinie argumentata formulata de la ACHR la chestiunile relatate de OSiceanu..eu nu pot decat sa iau de bune cele spuse de dansul. Si daca bine retin astea sunt doar unele aflate pana acum din sapaturile mele pe internet. Nu e vorba de a face din subiectul deschis de mine un ring intre CNCCR si ACHR. Insa, in toata lumea asta mare, fiecare acuzatie formulata cu argumente impotriva cuiva lasata fara o reactie (daca poate exista una cu contraargumente) potrivita inseamna ceva si fiecare care vede asta poate trage si singur concluziile.

cezar osiceanu

si pentru delectarea doritorilor iata si ceva despre pedigree :
https://clubulnationaldecainiciobanestir ... incomplete

radu racheriu

Exista o permanenta disputa despre standardul ciobanestilor carpatini. Ba ca trebuie sa fie "lupoizi" asa cum este acuma prevazut..ba ca nu e logic si ca ei trebuie sa fie niste caini mai solizi ca sa poata face fata provocarilor din salbaticie. In lupta asta cu argumente si de o parte si de alta eu am incercat sa caut izvoarele chestiunii si sa ma indept spre originile standardului la carpatini..sa aflu cum s-a ajuns la acesat standard. Pentru inceput nu am amflat mare lucru. Dupa o vreme am ince0put sa dau de niste piste care m-au cam lasat dezorientat si cam dezamagit. Sunt multe de spus pe tema asta si pentru ca, in fond, este o chestiune care ar trebui sa priveasca interesul cainilor si nu pe cel al cocalarilor care traiesc doar de pe spatele acestor caini facand din asta o activitate mafiota si plina de practice bizarre si de falsuri ce produc grave dezavantaje rasei, vor exemplifica ceva pe care va si invit sa comentati. Am dat peste un interviu oferit de Gheorghe Balan, proprietarul Canisei de Troian care, din cate reiese din interviu ar fi avut o contribuie majora la realizarea standardului actual al carpatinului romanesc. Eu am citit cu atentie acest interviu si am ramas ca lovit in cap afland ca: " Standardul nu poate fi un indrumar complet. E greu sa stii citi printre randurile unui standard de rasa. Eu, de exemplu, am inchis ochii si mi-am construit tipul ideal, expresie ce nu poate fi exprimata in cuvinte. Standardul traseaza, rece. un model cat se poate de generalizat. Misiunea crescatorilor este aceea de a pune in acest model si de a-i da totodata expresie si frumusete. Asa cum stau lucrurile acum, nu cred ca m-as mai putea insela. Tipul ideal, pe care mi l-am a1es nu poate fi inlocuit de un altul..." Adica cineva si-a dorit mult ca ciobanescul carpatin de azi sa arate dupa modelul sau imaginar. Adica faptul ca de sute de ani el arata asa cum arata..nu mai conteaza brusc pentru ca cineva avea din senin episoade onirice imaginative despre cam cum ar trebui sa arate acest caine. Si ca acest model trebuie musai respectat de crescatori ca o Biblie contemporana. Pentru ca modelul vazul de acest pionier al cinologiei nu poate fi inlocuit cu altul pentru ca e PERFECT..Sa-mi trag bice!..Eu am citit si vazut multe la viata mea (atata cata este ea) insa asemenea mostra de paranoia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Paranoia) in forma asta particulara nu am prea vazut. Dar hai sa mai vedem ce mai aflam: "Am intalnit la Bistrita, in 1995, niste oameni exceptionali, care erau pasionati, la randul lor, de selectia Ciobanescului romanesc carpatin. Pe vremea aceea inca se mai vehicula ideea ca este vorba despre un caine de tip molosoid. Impreuna cu acesti oameni - si trebuie sa-i nominalizez pe Vasile Iclenzan, Vasile Turculet si dr. Dorin Bilegan - am fost de acord ca Ciobanescul romanesc carpatin trebuie sa fie descris in mod stiintific, in cadrul unui standard de rasa. Asa se face ca in 1998, imediat dupa infiintarea Clubului National al Ciobanestilor romanesti carpatini, am organizat la Piatra Neamt o expozitie si un simpozion. Am incercat atunci sa realizam o descriere cat mai fidela a Ciobanescului romanesc carpatin, avand ca suport si standardul publicat in anul 1930, in revista Carpatii, sub semnatura profesorului Gh. Gh. Moldovan. In 1999 acest proiect de standard, gandit si revizuit la Piatra Neamt, a fost aprobat de catre Comisia tehnica a Asociatiei Chinologice Romane. El a suferit o serie de modificari, insa forma lui actuala a fost acceptata de catre Federatia Chinologica Internationala." Adica aflam , dincolo de o serie de chestiuni pe care nu le pot aprecia bine (pentru ca nu am participat la asemenea chestiuni..dar poate Osiceanu stie ceva legat de astea si ne spune), faptul ca si acel proiect PERFECT ( :lol: ) de standard a suferit niste modificari pana a ajuns la forma sa actuala acceptata de FCI. Aha! Dar cine a adus acele modificari si pe ce argument? Care au fost acele modificari? De ce FCI trebuia sa accepte standardul unui caine romanesc in o anumita forma? De ce nu era acceptata descrierea sa fireasca? De ce nu putem afla care a fost proiectul initial de standard ca sa vedem si noi chiar si acel prim calapod dupa care sarmanii carpatini nevinovati trebuiau ulterior filtrati? Si ca sa vedem cum s-a modificat standardul ca sa faca pe plac celor de la FCI? Hai sa mai citim si aflam ca: " Pot spune insa ca noi urmarim sa-i emancipam mediul de crestere, sa facem din acest caine, daca nu unul aristocratic, cel putin unul dorit, bine ingrijit." Adica ceva care e departe complet de mediul sau original si de preocuparile sale pentru care a fost selectionat de ciobani sute de ani. Pai atunci e clar ca poate fi schimonosit pentru a corespunde unui standard care sa-l transforme si in un rahat cu ochi dar cu patalama aristrocratica.. Sa ne abtinem si sa mai citim..ca nu noi le spunem asa la perversiune....le spune, in interviu, cu guritza sa chiar cel care le-a si gandit asa. : "...am pretentia ca viitorii proprietari sau crescatori sa tina legatura cu mine. Ei nu trebuie sa faca monte fara supravegherea mea..." Adica respectivul dupa ce a dorit el sa transforme carpatinul dupa chipul si aemanarea standardului sau imaginar pretinde de la cumparatorii sai chestiuni de tatuc aristrocat tipic arhaice.. Nu ar vrea si sa aiba si "jus primae noctis" ca sa se asigure el personal ca urmasii catelelor sunt mai mult decat prevede standardul sau aristocratic (caci el ca fiu de taran, dupa cum se descrie, chiar are de unde sa aiba o viziune pe criterii aristrocratice de generatii constituita..nu? ) imaginar si sa devina chiar dupa chipul si asemanarea sa? Eu sunt pur si simplu scarbit de asemenea abordare din partea unuia care se considera coautor principal al standardului actual al ciobanescului carpatin romanesc. Si daca astea spunt spuse..PE CE MAMA SUPARARII DE ARGUMENTE VIN UNII SA MA CRITICE CA EU AM CAINI CARE NU SUNT OK PENTRU CA NU SE INSCRIU IN RAHATUL ASTA DE STANDARD? Dar chiar asa de rataciti am devenit incat cate un individ-doi-trei se pot impune cu niste chestii cel putin oculte ridicate apoi la rang de postulat? Asta e hal de mod de realizare a unui standard? Ce a mai avut la baza? Ia sa vedem : "Am colindat, pot sa spun, in lung si in lat Carpatii Orientali. Am fost in zona Bucovinei, in zona Bistritei Nasaud, in Muntii Calimani, pe Valea Muresului, incercand sa reconstitui acel caine, pe care nu l-am uitat niciodata. Am incercat, alegand exemplare de pe Valea Bistritei, de la Poalele Ceahlaului si din zona Bistritei Nasaud, sa-mi fundamentez un mod de a vedea lucrurile cat de cat stiintific, in spiritui a ceea ce, de altfel, recomanda si Federatia Chinologica Internationala." Adica caini ciobanesti de oi au existat doar in Orientali si s-a urmarit "cat de cat stiintific" doar un anumit tip de conformatie care I-a cazut autorului de interviu cu tronc! Ceilalti..da-i dracu' ca sunt naspa..nu? Iar in restul tarii unde au existat populatii largi endemice de varietati de ciobanesti de stana mari si falnici..au fost ignorate complet. Pai si asta face parte tot din activitatea de constituire a STANDARDULULUI carpatinilor actuali? Nu va incearca un sentiment de scarba si lehamite? Ca pe mine da...Luati lamaie (si eventual calmante la indemana) suficienta si accesati linkul de mai jos in care este redat tot interviul ala..

https://www.ciobanesc.ro/carpatin/balan.htm

radu racheriu

Va multumesc. Le voi studia in scurt timp dupa ce revin caci trebuie sa fug pana undeva.

cezar osiceanu

sa comentam cu calm si metodic postarea dvstra de mai sus:
1. Standardul initial intocmit de catre comisia ACHR in anul 1980 si apoi aprobat prin masuratorile de la Suceava facute de reprezentantii facultatii de Medicina veterinara din Iasi prevedea carpatinul molosoid tip mentinut permanent pana la aparitia CNCCR si omologarea de catre Minsisterul Agriculturii a noului standard propus de CNCCR - in fapt tot caine molosoid.
2. dnul Balan NU a existat dpdv chinologoc pana in anul 1998 cand ACHR a eliberat primele pedigree pentru cainii sai.El fiind din Piatra Neamt unde nu a existat 2005 s-a afiliat clubului national al crescatorilor de caini ciobanesti romanesti carpatini CNCCCRC de unde a fost dat afara prin 2008 daca nu ma insel.Nu ma pronunt de ce si cum si ptr ce ca sunt materialele pe net puse de catre ambele tabere
3. toti cainii ai dlui Balan & comp au fost arbitrati in baza standardului ACHR vechi - caini molosoizi! pana prin anul 1999. Numarul lor astronomic se ridica la maxim 15 conform inregisrarilor din ACHR COR de la acea data.
4. clubul national al crescatorilor de caini ciobanesti romanesti carpatini CNCCCRC A AVUT SEDINTA DE CONSTITUIRE IN ANUL 1998 PRIN TOAMNA DAR JURIDIC A FOST INREGISTRAT DUPA ANUL 2005 conform celor postate in reclamatia sa de dnul balan exclus din acest club. reclamatia se gaseste pe net!
5. acest asazis club a functionat ilegal in acea perioada emitand acte de origine, incasand bani,etc . ACHR, suparat pe faptul ca acest club emitea acte de origine ptr caini si inregistra afixe de crescator incasand doar el direct contravaloarea acestora in dauna directa a ACHR si COR ACHR, a emis o circulara prin care nu mai recunostea acele acte de origine si afixe de crescator eliberate de catre clubul in cauza!
https://clubulnationaldecainiciobanestir ... e/38437233
6. daca verificati pedigreele eliberate de ACHR ptr aceasta rasa de caini veti observa ca:
- majoritatea cainilor din genealogie sunt nearbitrati vreodata
- cainii inregistrati din care unii cu afixe de crescator chiar nu au avut inregistrari in nici un COR indifferent de apartenenta ei ACHR sau UACHIR
- daca veti urmari link-urile de mai jos
https://clubulnationaldecainiciobanestir ... e/38437195
https://clubulnationaldecainiciobanestir ... e/38437231
https://clubulnationaldecainiciobanestir ... e/38437235
https://clubulnationaldecainiciobanestir ... e/38437236
https://clubulnationaldecainiciobanestir ... e/62439869
veti gasi dovezile acestor falsuri pe care incet incet ACHR a incercat sa le acopere dandu-le doar unor smecheri numere de COR pentru unii din cainii lor
Una dintre problemele mari este aceea ca ACHR sustine mereu ca la CNCCR se inventeaza caini si se fabrica genealogii false - asta in timp ce noi putem proba fiecare caine in parte cu un pedigree si un arbitraj fie la UACHIR,fie la ACHR, fie la CNCCR, arbitraj in ring sau de urgenta ( nb arbitrajul de urgenta s-a folosit la ACHR pana la ruperea de CNCCR si la UACHIR pana la disparitia lui si se foloseste la CNCCR pentru a stabili existent cainelui si dreptul lui de reproductive. problema este ca la noi arbitrajul era si este gratuit iar la restul era echivalentul celui din concurs. La UACHIR se dadea si calificativ -EXCELENT dar fara titlu sau numar. dar toti ceilalti se da doar dreptul de reproductie. La CNCCR se da doar R(-) indifferent daca acel caine este de R(+), iar R(-) se poate transforma si inlocui in palmares cu R(+) doar in urma unui concurs. Practic se verifica existent cainelui lucru important pentru refacerea unor genealogii de exemplu, ptr inregistrarea unui cuib,etc)
in timp ce la ACHR avem dovezile cu sutele ca se fac falsuri in actele de origine, se inscriu gresit cainii,etc

cezar osiceanu

problema acelor critici rezida din urmatoarele
- sunt aduse de reprezentantii ai posesorilor de caini mici de talie care isi vad piata si asa amarata rau, atacata letal
- sunt critici bazate pe vorbe si inventii nu pe fapte si documente. Mosandrei facea niste comentarii personale si nu vaea ca baza niste masuratori asa cum am facut la CNCCR in 1998.By the way in 1998 am facut standardul pe baza rezultatelor masuratorilor a peste patruste de caini prezenti toti in acea zi de Florii la Bucuresti ( nu ca nenea acela cu teza de doctorat falsa, pe 102 adunati in cativa ani si fara sa indice pedigreeul fiecaruia dintre ei de exemplu ca sa stim sigur de la ce caini de "rasa" a prelevat el mostrele!), a opiniilor scrise trimise de catre arbitrii, crescatorii si detinatorii de astfel de caini si a opiniilor membrilor facultatii de medicina veterinara din Bucuresti care au executat acele masuratori! Precizez ca au fost invitati sa participle si Balan, Turculet,dr. Lupu, etc dar nu s-au prezentat si nici nu au trimis vreo opinie scrisa si argumentata.
- mult timp ACHR si gasca de la Bistrita au incercat sa manipuleze opinia publica sustinand ca ar fi existat in standard al rasei aprobat si publicat in Revista Muntii Nostrii al acestui Mosandrei dar s-a dovedit usor falsul acestor declaratii intrucat in acea perioada exista Asociatia regala romana care nu inregistrase si nici nu primise spre publicare nimic iar Minsisterul Agriculturii din acea perioada nu primise si nu inregistrase nimic. Practic acele scrieri publicate ale lui Mosandrei erau niste eseuri pseudo literar-stiintifice nebazate pe nimic din ceea ce presupune un studiu medical si stiintific de caz si datorita faptului ca sunt cam singurele in materie ACHR a incercat sa minta opinia publica prin folosirea lor!
- precizez ca marele Gheorghe Cretu a folosit standardul si modelul carpatinului molosoid si lupoido-vulpoid fapt ce arata inca odata micimea celor care au inlocuit acest standard cu cel al ACHR de azi doar din dorinta de a vinde mai mult si mai scump.

radu racheriu

Multumesc pentru lamuriri. Sunt calm si eu in mare parte a timpului dar unele chestii ma revolta. Ma uimeste cat de incalcite si bizare sunt unele chestii concepute de conationali ai nostril pe altarul "iubirii" raselor canine autohtone. Si ma deranjeaza suficienta UNORA care fara sa judece argumentat absolut nimic se arunca in critici aiurea catre exemplarele altora doar pe motiv ca nu sunt inregistrate ACHR. Ca au si mari motive sa o faca. Mai ales cand nu par capabili sa-si ealueze cinstit si logic unele exemplare pe care ei pe poseda..le inmultesc (exact cum sunt eu si altii ca mine acuzat pe nedrept ca o fac) pe banda rulanta...le metiseaza pe dupa visini si le cosanguineaza "stiintific" pentru fixare de caractere deosebite si pentru selectie "adevarata". Daaaa..ce sa spun.. Aia sunt eroii "muncii socialiste" iar eu si alti ca mine suntem doar niste infractori marsavi si fara scupule care trebuie sa fim pusi la zidul infamiei. Iar ei au tot meritul si dreptul sa trambiteze produsii lor de reactie ca fiind de mare valoare si pe care eu sincer nu dau o para chioara..A nu se intelege ca i-as eutanasia. Dar nu i-as prezenta asa cum o fac absolut aiurea unii frizand penibilul maxim. Revenind la subiect..cand si cu ce motiv s-a trecut de la aspectul molosoid la cel lupoid? Si care a fost ratiunea si scopul de a se crea exemplare mici de ciobanesti? De ce unii afirma faptul ca si acesti caini fac treaba buna la stani? Sunt ei capabili chiar sa se opuna si la atacurile animalului salbatic de talie mare? Sau sunt folositi mai mult la stani de deal si campie si preponderant pentru atacuri de vulpi.. Si de ce se spune in interviu ca FCI a influentat pretinzand modificari de standard? Va intreb pentru ca poate stiti..eu inca nu.

cezar osiceanu

proiectul acelui standard de care pomeneste a fost schimbat de n ori ptr ca el continea pe romaneste niste prostii! Fiecare smecher dintre Balan,Turculet,Babutan,etc incerca sa isi impuna numele si cainii in acel standard din dorinta de a ramane in istoria rasei!! tipc romaneste treaba!
Atat de multe prostii se treceau acolo incat si Petrutza Munteanu a fost nevoit sa il trimita inapoi de cateva ori desi era abonat la masa casa si distractii la dna Bodea!!
Replica acelui Balan este monumentala in prostie si necunoastere si asta sustine cele de mai sus! Ptr ca insasi definitia standardului in fapt o norma arata ca acel caine descries in standard este cainele ideal catre care tinde orice crescator si detonator. in raport cu acel ideal se creaza puncte de validitate sau invaliditate ale produsului supus normei=standardului.
dar standardul ca si norma tehnica este facut de oameni si atunci este supus adaptarii la diversele conditii, evolutii, interese,etc
Intradevar daca vrei sa obtii performanta maxima trebuie sa obtii caini cu diferente cat mai mici fata de acel standard norma dar la fel de adevarat ca se nasc diferite curente mai mult sau mai putin sustinte de stiinta si argumente prin acre aceste curente devin moda sau conduc la modificarea standardului. uitati la cazul ciobanescului german si evolutia lui in timp in ceea ce priveste talia, greutatea si unghiurile trenului posterior.
Aceste modificari conduc in paralel si la aparitia unor probleme de sanatate - in cazul ciobanescului german modificarea unghiurilor trenului posterior a dus la scaderea taliei si a greutatii si la aparitia displaziei de sold. la mioritic din prostiile "crescatorilor" de elita aparute din consangvinuizarile haotice dupa metisi facute a scazut talia, au aparut caini fricosi - ca sa il citez pe arbitrul Cerna de la ACHR, etc

lilith

Domnule Osiceanu, sa inteleg ca as fi bine-primita la o expozitie CNCCR, in viitorul nu foarte indepartat, cand o sa am din nou un mioritic? Si ca, lasand disensiunile la o parte, poate ramane un loc de "buna ziua" si ca putem discuta idei (si nu oameni) civilizat, fara aruncat de rahat in stanga si-n dreapta?
Ca sa stiu un lucru. Asta a fost un fel de "batista alba-n semn de pace", dar vreau sa stiu daca merita sau stric batista degeaba.

Image
radu racheriu

Bun. sa zicem ca in mare am cam aflat faptul ca banuielile mele despre faptul ca unii crescatori/inmultitori si-au impus viziunile proprii care sa corespunda cu exemplarele lor pentru a isi face apoi propria retea de cilenti care sa le aduca si venituri inseminate. Adica o mica mafie. OK. (Nu e nimic OK in asta ci doar concluzionam si eu..) La ora actuala exista un numar de canise ACHR. Majoritatea vehiculeaza si promoveaza acest tip ce carpatin mai "efeminat" ca sa zic asa. Unele exemplare sunt frumoase, nu zic, insa sunt interesante ca estetica si nu stiu daca si functional au vreo valoare in raport cu menirea lor originala..Dar unii chiar declara ca exemplarele lor inca mai servesc pe la stani desi nimeni nu a zis si la care stani. Eu, de pilda, sunt un tip care prefer muntele decat marea (unde o vizita pe an este arhisuficienta) pentru majoritatea ocaziilor de calatorie si as fi curios sa vad si astfel de exemplare facand serviciul la stana dar nu in mod organizat si cu vizite programate ca sa se poata araja decorul. Separat de asta..unele exemplare sunt atat de bizare incat si fiul meu, la cei aproape 8 ani ai sai, cand se uita la pozele lor disponibile oricui pe internet se minuneaza si ma intreaba daca acei caini sunt bolnavi cumva. Cine furnizeaza asa ceva si care din canisele actuale ACHR le stiti ca fiind serioase? Unde se pot vedea canise si exemplare afiliate CNCCR? Si inca ceva..eu, fara sa am pretentia ca am descoperit gaura la macaroana, vreau sa afirm ca am tot mai bine conturata senzatia ca, pe zone, in tara exista o competitie imperceptibila la prima vedere intre aceste canise ACHR dar care nu are la baza ideea de a produce in mod transparent caini cat mai reusiti ci altceva. Ba chiar unii "crescatori" ACHR posteaza poze cu exemplare despre care ei afirma ca ele reprezinta viziunea lor in ceea ce priveste rasa respectiva. Sa inteleg ca acestia s-au virusat de la viziuni onirice ca ale lui Balan si neputand impune si ei de capul lor modificari de standard se rezuma in a fi doar niste epigoni amarati operand "selectii" in sanul caniselor proprii dupa propria lor clapauga si cu un simt "estetic" ce sufera nefiind suficient de apreciat public? De ce dincolo de un aparent pact de neagresiune reciproca (prin care ei nu isi critica fatis unii altora exemplarele laudate separate) in discutii private se intalnesc suficiente cazuri in care unii dintre ei se denigreaza reciproc. Daca exemplarele lor sunt atat de valabile..si daca activitatea lor se desfasoara strict in interesul acestor rase..de ce se intampla toate astea? Sunt intrebari pe care eu le ridic si le poate raspunde cine doreste. Cu cat o face mai argumentat..cu atat mai bine.

radu racheriu

Ah..si sa nu uit. De ce eu pot (si altii ca mine) sa ofer orice detaliu mi se cere (evident in limita celor pe care le stiu..le pot afla si le pot oferi) despre cainii mei? De ce majoritatea (daca nu toti) posesorilor din canisele ACHR nu ne ofera in mod voluntar cat mai multe detalii..inclusiv cum fac ei munca de selectie..ce mananca cainii lor..puii in canisele lor..ce dimensiuni au..greutate..etc..De ce se rezuma doar la a se peria reciproc in public si in privat, in discutiile cu terti, se denigreaza (cum spuneam) recproc ? Oare cumparatorii de progenituri de la respectivele canise nu au dreptul sa afle si sa compare dupa pohta inimii? Poate merg pe idea ca daca toate acelea sunt super si multipremiate ACHR aproape pe banda rulanta..detaliile astea devin nesemnificative si conteaza doar ca parintii sunt campioni numai stiu de care? De ce este asa putin transparenta in aceasta activitate "in interesul cainilor" si tot ce se poate afla se afla strict in privat si nu din prima..caci pana sa ajungi la subiect mai intai esti "pipait" sa nu cumva sa fi vreun provocator..sau mai stiu eu din ce cauza..Si nici atunci nu afli decat dibverse povesti si faptul ca APROAPE fiecare posesor de canisa afirma ca doar acea canisa e super iar restul sunt si ele pe acolo..prezente doar prin décor..

cezar osiceanu

Dpdv legal acel standard impus de catre ACHR are efecte directe prin coroborarea cu prevederile legale in vigoare referitoare la cainii de rasa comuna - cainii care NU au pedigree ! pentru ca incepand de la 1 ianuarie anul acesta cainii dvstra TREBUIIESC A FI CASTRATI IN LIPSA PEDIGREEULUI CARE ATESTA APARTENENTA LA O RASA!
Cu alte cuvinte dle Racheru oricine dintre cei care va contesta de aici, de acolo, de aiurea poate sesiza organele abilitate si sa ceara aplicarea legii in ceea ce priveste legea mai sus mentionata!
In acest fel veti observa si mai usor pana unde a mers si merge parsivenia celor din ACHR care pentru a isi asigura exclusivitatea pe piata pot cere direct aplicarea legii oriunde in tara. Incercarea de a crea monopol prin extinctie in ciuda distrugerii bazei genetice de masa este EVIDENTA pentru toti!
dar tot asa veti intelege si ura celor din ACHR fata de CNCCR pentru ca noi eliberam pedigree la caini in conditii juridice legale si la preturi mult mai mici, basca afixul de crescator gratuit!!
Si aici vine dra lilth care dupa ce a batut campii cu gratie pe teme necunoscute ei, plus alte abureli de 2 lei se face ca nu intelege ce frumuseti si glorii naste ACHR-ul ei dragut in frunte cu celebra Petrutza Munteanu si restul corifeilor lui!

radu racheriu

Eu am studiat cu multa atentie legea cainilor fara stapan precum si normele ei metodologice si ea e cel putin bizara. Lasa la latitudinea veterinarului sa faca insemnari in baza de date despre rasa cainelui. Nicaieri in textul legii nu se face vreo referire la ACHR si la ideea de pedigree. Iar felul cum se va putea aplica legea in forma asta..ramane un mic mister pentru mine. Probabil veterinarii vor deveni personaje foarte importante care vor declara, atinsi corespunzator, ca apartinand la diverse rase tot felul de metisi ca sa nu fie castrati sau amendati proprietarii ca isi plimba metisii pe domeniul public. Dvs. ati gasit undeva referinte explicite in lege legat de pedigree si ACHR?

radu racheriu

In legea asta cainele de rasa comuna este definit simplist ca "orice caine care nu poate fi asimilat unei rase omologate". Faptul ca un aine nu are acte de origine nu inseamna ca nu poate apartine unei rase omologate si oricum nu veterinarul este cel care poate stabili asta in lipsa unei expertize in chinologie sau a unui pedigree care nici macar nu este un instrument precizat in aceasta lege. In viziunea acestei legi orice act sau chiar parere (chiar si personala) avizata strict din punct de vedere medical poate indreptati veterinarul sa admita ca si apartinand la una din rasele omolegate un exemplar canin daca acesta seaman macar. Ba chiar, fortand nota, veterinarul poate fi dat in judecata pe textul lacunar al legii pe motiv ca neargumentat (neavand expertiza chinologica) a refuzat sa declare de rasa cutare pe cainele metis (sau nemetis) al cuiva. E ceva destul de grav insa este ceea ce rezulta din analiza textului legii si nu am remarcat asta doar eu. De asta probabil nici nu se va aplica in forma asta. Iar cel care ma contesta pe mine in temeiul acestei legi trebuie sa dovedeasca conform legii ca eu sunt si el nu culpabil in intelesul legii si in termenii ei.

radu racheriu

Art.39 cu (3) al normelor metodologice precizeaza chiar ca: " Câinii fără stăpân care nu aparţin rasei comune nu vor fi sterilizaţi în situaţia în care sunt revendicaţi sau adoptaţi." Adica cine stabileste ca un caine fara stapan (adica vagabond pe domeniul public) poate fi revendicat si adoptat ca fiind de rasa cutare si, in consecinta, fara sa fie sterilizat? Hingherul? Seful lui de la adapostul unde sunt dusi cainii capturati doar de pe domeniul public (dupa cum precizeaza legea) . Atunci cainii mei care nici macar vagabonzi nu sunt..vor putea fi adoptati de mine si microcipati ca de rasa carpatin in temeiul acestei minunate legi? :) Si inca ceva. Costurile microciparii sunt unele pe care multi romani nu le pot/nu le vor suporta. Din acest motiv si din multe altele eu pun pariu ca aceasta lege este din start un avorton care nu va produce efecte in teritoriu decat in defavoarea raselor omologate. Va rezulta cel mult o baza de date fara nicio valoare plina de exemplare canine care mai de care mai exotic metisate si declarate (si microcipate de cei care vor avea bani pentru asta) ca exemplare de rasa cat mai cautata pe piata de profil :D

https://www.vier-pfoten.ro/files/Romania ... e_2001.pdf

radu racheriu

Un modest exemplu de progress in unul din judetele cu un nivel de trai destul de ridicat fata de media nationala. Stati sa vedeti ce success are si in marea parte a judetelor tarii. Eu, chiar voi cauta sa fac toate demersurile necesare, inclusiv o arbitrare de urgenta (daca este posibil) si o afiliere la o asocitatie/club chinologic si o inregistrare a lor (microcipare) asa incat sa nu am niciun fel de probleme. Si ii incurajez si pe altii la fel. Dar si fara sa fac asta acum as putea sta inca o vreme fara griji..pentru ca legea asta asa cum este ea conceputa..e ceva neaplicabila la scara nationala si ramane doar ceva neispravit corespunzator. Tipic romanesc-balcanic-heirupist. Cu timpul tot spre asta se va tinde si probabil in un cadru legal mai logic si argumentat pe realitati. Legea aia cu asigurarea obligatorie a locuintelor..se bucura si ea de un succes nebun :lol: mai ales cand bancile refuza sa asigure anumite locuinte (si nu sunt putine in mediul rural puternic pauper din Moldova, Oltenia si chiar si in unele zone din Transilvania) care stau sa pice de la un stranut oricum .. :D Ca sa nu mai zic de cazurile sociale in care oamenii nu doar ca nu au bani pentru asta..nu au venituri si abia au ce manca pentru ca traiesc doar din ajutorul social minim ;)

https://www.mytex.ro/fapt-divers/microci ... 421415.php

cezar osiceanu

Absolut orice crescator si detinator de caine ciobanesc romanesc este acceptat a participa la concursurile CNCCR fara discriminare !
Absolut orice persoana poate deveni membru al CNCCR - exceptie fac doar fostii membrii care au suferit sanctiunea excluderii din cadrul CNCCR!
Pentru a deveni membru se completeaza o cerere tip si se achita o cotizatie de 50 RON/ an. In baza lor el primeste gratuit afixul de crescator, I se reface si completeaza genealogia acolo unde se poate face acest lucru in mod gratuit, primeste inscrierea in COR gratuita, I se elibereaza la cerere pedigreeul contra 35 ron, etc
Gasiti pe
https://clubulnationaldecainiciobanestir ... nphoto.ro/
toate informatiile necesare legat de orice problema chinologica, organizatorica sau tehnica

cezar osiceanu

O MICA NOTIFICARE:
Pentru a nu fi niciodata acuzat ca imi arbitrez propriul caine pe celebrul Ursu nu l-am arbitrat nici eu nici colegii mei de la infiintarea CNCCR si pana la decesul sau! Acesta a participat la masuratorile din Bucuresti in anul 1998, doar la prezentarea de la Circul de stat din Bucuresti din decembrie 1998 din fata sefului comisiei de standarde al FCI si la prezentarea tot de la Circul de Stat de dinainte de participarea la World Dog Show Milano 2000 !Palmaresul lui a fost cel mai bogat palmares din tara pana de curand si a cuprins arbitraje doar de la ACHR si UACHIR de la toti arbitrii autorizati la rasa in acea perioada!
Mai mult am preferat sa nu mai am eu in proprietatea mea nici un mascul pentru a nu fi acuzat de partinire!
Una dintre conditiile initiale de alegere a presedintelui de club local din ACHMB era aceea sa nu aibe decat femela in proprietate si asa am devenit presedinte in anul 1991. Ulterior conditia fost eliminata la presiunile celorlalte cluburi!

Post Reply

Return to “Stăpân la primul Ciobănesc”